Diyabet Eğitimi Broşürü


Sponsorlu Bağlantılar

Hastanın eğitimini öncelikle hekim üstlenmeli, diğer sağlık çalışanları ise dengeli, planlı ve ölçülü bir şekilde buna katkıda bulunmalıdır. Diyabetli hastaların tedavisinin başarılı olabilmesi için aile bireylerinin tedavi planına uymaları ve hastanın eğitimi için yapılan etkinliklere katılmaları gerekir.
1. Diyabet eğitimi, hastalara kişisel olarak uygulanmayan bir eğitim olup, genellikle diyabetik yöneticisi, diyetisyeni, doktoru veya diyabetik sağlık personeli tarafından verilen bir eğitim türüdür. 2. Eğitimin amacı, hastaya tıbbi konular ve diyabetli bireylerin yaşam koşullarını anlamasını sağlamaktır. Bu eğitim, hastaların diyabet hakkında bilgi edinmesine, bazı toplumsal ve tıbbi olumsuzlukları önleyebilmelerine ve tedavi edilebilir olan şeker hastalığına sahip bireylerin yaşam kalitesini artırmalarına yardımcı olabilir. 3. Diyabet eğitim programları, hasta ve ebeveynlerin ihtiyaçlarına göre farklı seviyelerde olabilir ve davranışsal, mesleki veya tıbbi temelde olabilir. 4. Diyabet eğiticileri, hastaların kendi gereksinimleri doğrultusunda mümkün olduğunca çok bilgi ve beceri öğrenmesi için destek sağlamalıdır. Bu beceriler, diyabete bağlı sağlık problemleri ile ilgili bilgi ve becerileri, beslenme ve egzersiz olarak, zaman yönetimi ve günlük faaliyetler, stres yönetimi ve ilaç kullanımı gibi durumlar içerebilir. 5. Diyabet eğitiminde insanları motive etmek, hedeflerini belirlemelerine yardımcı olmak çok önemlidir. Bir diyabetik eğitim programının başarısı, hastaların aldıkları eğitimi içselleştirmesini ve her gün uygulamasını sağlamaya bağlıdır.

Kendi kendine bakım desteği, tüm sağlık çalışanlarınca verilecek uygun bakımla birleştirildiği ve güçlendirildiği zaman en etkili olur. Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabeti, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar.
Diyabet eğitimi, diyabeti olan veya diyabet riski taşıyan kişilerin sağlıklı yaşam tarzını koruyabilmeleri ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için bilgi ve becerilere sahip olmaları anlamına gelir. Diyabet eğitimi bu kişilere diyabet hastalığı, tedavi seçenekleri, kontrol, risk faktörleri ve yaşam tarzı değişiklikleri hakkında önemli bilgiler vermekle birlikte, kişisel sorunların çözümü için de stratejiler ve beceriler sunar.

Eğitim modülünü başarı ile tamamlayıp, katılım belgesi almak için kayıt olunması şarttır. Milli Eğitim Bakanlığı Okulda Diyabet Bakımı Yönergesi'ne göre okullarında tip1 diyabetli çocuk olan tüm öğretmen, okul hemşiresi ve okul çalışanlarının bu katılım belgesini alması gerekmektedir.
Diyabet eğitim belgesi almak için en yakın Sağlık Ocağı'na gitmeniz yeterli olacaktır. Sağlık Ocağı'nda diyabet eğitiminden geçerek alacağınız belge sayesinde diyabet konusunda sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürdürmeyi öğrenebilirsiniz. Diyabet eğitimi almak için Sağlık Ocağı'na başvurmak zorunludur. Başvuru süreci şahsen yapılmalı ve istenen belgeler, tahlil sonuçları ve diğer bilgiler sunulmalıdır. Başvuruda bulunan kişi; diyabet uzmanı, diyetisyen ve diyabet koordinatörü gibi sağlık profesyonelleri tarafından incelenecektir. Eğitim türü ve süre belirlendiğinde, diyabet eğitim belgesi verilecektir.

Diyabet eğitimi hastanın yaşam kalitesini artırır, kendi kendine izlem ve tedaviyi iyileştirir, metabolik kontrolü iyileştirir, akut ve kronik komplikasyonların erken tanısını ve önlenmesini sağlar, diyabet için yapılan masrafı azaltır.
Diyabet eğitimi, diyabetli insanlar ve ailelerine sağlık durumlarının kontrolü için gerekli olan bilgileri sağlayarak önemli bir rol oynamaktadır. Daha fazla bilgiye sahip olmak, hastaların hastalıklarını daha iyi anlayabilmelerini ve doğru tedavi seçeneklerini bulmalarını sağlar. Diyabet eğitimi, her hastaya özelleştirilmiş eğitimler içeren, birden fazla bileşen içeren sistematik bir yaklaşıma sahiptir. Örneğin, diyabet eğitiminin bir bileşeni olarak, insülin uygulaması, beslenme konuları, egzersiz rehberi ve hiperglisemi / hipoglisemi uyarıları gibi temel bilgileri öğretmek mümkündür. Ayrıca, diyabet eğitimi, hastalara diyabetle ilgili bazı komplikasyonların ne zaman ve nasıl teşhis edileceğini de öğretir. Diyabet eğitimi, hastanın kalitesini arttırmak için çok önemlidir - hasta sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için gerekli bilgiyi ediniyor ve bunu kendi yaşam tarzına uyarlıyor.

Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur.
-Diyabet hastaları, genel olarak şekerli gıdalar yememelidirler. Böylece insülin seviyelerini ve kan şekeri seviyelerini kontrol edebilirler. Ayrıca, diyabet hastalarından alkol kullanmaması ve sigara içmemesi önerilmektedir. Diyabet hastaları ayrıca fiziksel aktivite yapmamalıdır. Çok fazla fiziksel aktivite ya da antrenman, vücuttaki glukoz seviyesini etkileyebilir. Diyabet hastaları bazı ilaçlarını almamalıdır, çünkü belirli ilaçlar özellikle diyabet hastalarının kan şekerini ani şekilde artırabilir.

Yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı; günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller tercih edilmeli, basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10'unu aşmamalıdır.
1. Beslenme alışkanlıklarını sağlıklı tutmak: Diyabet hastaları için, düzenli ve sağlıklı bir beslenme tarzı, bazı besin destekleri ve diyetinin günlük glisemik yükünü düşürmeye yardımcı olacaktır. 2. Genel sağlık kontrolleri: Diyabet hastalarının kan şekeri düzenli olarak izlenmelidir. Ayrıca dişleri, gözleri ve tansiyonu için periyodik kontroller yaptırmaları gerekmektedir. 3. Fizik aktivite: Düzenli fiziksel aktivite, insülin direncini azaltabilir, metabolizmayı geliştirebilir ve vücutta bulunan toksinlere karşı savaşabilir. 4. Zamanında ilaç almak: Kan şekeri seviyelerini ayarlayabilmek için diyabet hastalarının düzenli olarak ilaçlarını alması gerekmektedir. 5. Stres ve ruhsal sıkıntıları önlemek: Diyabet hastalarının stres ve ruhsal sıkıntılarla baş ettiğinde zaman zaman durum kontrolsüz hale gelebilir.Stresi azaltmak için uygun önlemler alınmalıdır.

Şeker hastalığı ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan, yüksek kan şekeri ile seyreden bir hastalıktır.
Diyabet, kan şekeri seviyelerinin anormal olarak yüksek ya da düşük seyretmesi ile karakterize bir metabolik hastalıktır. Diyabet, insülin hormonunun yetersiz ya da üretilmemesi durumunda ortaya çıkan ve vücutta metabolizmayı bozan bir hastalıktır.

Diyabetle ilgi eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği arasında 27.04.2010 tarihinde “Okullarda Diyabet Eğitim Programı” adıyla protokol imzalanmıştır. Protokol süresi 3 yıldır.
Diyabet eğitimini, genellikle bir sağlık hizmeti uzmanı veya doktoru tarafından verilir. Bu kişinin bir beslenme danışmanı, diyabet koordinatörü veya diyabet koçu olabileceği gibi, diyabet eğitim programları da için çok sayıda profesyonel olarak eğitilmiş diyabet eğitmenleri mevcuttur.