Disleksi Eğitiminde Kullanılan Yöntemler


Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde disleksi eğitiminde kullanılan birçok yöntem vardır. Bunlardan en bilinenleri müzik ile terapi, 'nörofeedback' gibi yöntemler olup bilimsel temelli değillerdir. Günümüzde disleksi için kullanılan ve etkili sonuç alınan tek yöntem bireysel eğitim desteğidir.
1. Öğrencinin günlük aktivitelerinde onlara uygun hareketleri sağlamaya özen gösterin. 2. Akademik konuları üzerine izlenecek özel teknikler bulun. Bunlar sınıf içinde anlatılan konuları arasındaki bağlantıları vurgulamak, kelime veya cümle öbeklerini ayrıştırmak, yazılı müfredata çoğunlukla resimler eklemek, ipuçları veya her zamankinden daha fazla tanımlamalar vermek gibi olabilir. 3. Günlük etkinliklerde öğrencilere yeni ya da daha önce de kullanmadıkları öğrenme yöntemlerini denemelerine yardımcı olun. Arkadaşlarıyla ya da öğretmenle derslerini tartışmaya çalışmalarını, konulara ilgili olarak projeler kurmalarını teşvik edin. 4. Disleksiyi tam olarak öğrenmek için profesyonel eğitime gitmesi için destek sağlayın. 5. Okuma ve yazma güçlüklerinden doğan sıkıntıları için ona özel tuvalet kullanımı gereken durumlarda conferencing (bilgisayar ortamında konferans) gibi teknikleri uygulayarak öğrencinin okumasını kolaylaştırın. 6. Öğrenciye onun disleksiyi yönetmeyi öğrenecek becerileri kazanmasını sağlayacak stratejiler sunun. 7. Çocuğunuzun enfes kabiliyetlerini öne çıkarın. 8. Sadece okumayı ve yazmayı öğretmekle kalmaktan ziyade, disleksisi olan öğrencileri akıcı konuşmaya, özgüvenini artırmaya ve öğrendiklerini pekiştirmeye yardımcı olacak diğer stratejileri de uygulayın.

Anlama alıştırmaları hikaye boyunca yapılabilir. Bu nedenle çocuğunuzun anladığından emin olmak için sonuna kadar beklemenize gerek yok. Disleksi olan çocuklara çok sayıda kafiye ve tekrar içeren kitapları yüksek sesle okumanız iyi olur. Bu aktivite harf ve kelime kalıplarını pekiştirmelerine yardımcı olabilir.
Disleksili çocuğa okuma öğretmek için, aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Öncelikle çocuk özel bir disleksi yönergesi tarafından tespit edilmelidir. Böylece çocuğun okuma becerileri gözden geçirilebilir ve belirli bir temel üzerinde eğitim planlanabilir. 2. Disleksili çocuğa karşı anlayışlı olmalı ve onun okuma becerisini geliştirmesine yardımcı olmaya çalışmalısınız. 3. Okuma derslerini entegre olarak ele alın. Aynı anda matematik, konuşma ve yazma konularıyla harmanlanabilir. 4. Bilgiyi tekrarlama tekniğiyle çocuğa öğretilmesine izin verin. 5. Çocuğa sözel ve görsel öğrenme teknikleri kullanılmalı ve ona sürekli destek sağlanmalıdır. 6. Öğretim planlarının kişiye özel olarak oluşturulmasına izin verin. Gereken zaman alan konuların üzerinde daha fazla durulmasını sağlayın. 7. Çocuğa okuma alışkanlıklarını ve odaklanmasını geliştirmesine yardımcı olmak için organizasyonel becerileri de öğretin. 8. Çocuğu serbest okuduğu sırasında dinleyin. Ona okumasının iyi bir şey olduğunu ama bunu kendi isteğiyle yaptığını unutmayın. 9. Son olarak, öğretim planını çocuğun okuma alışkanlıklarının gelişimini denetlemek için değişiklik gösterir hale getirin.

Çocuğa her şeyin yolunda olduğuna dair güven verilmeli. Önce çocuğunuza karşı bu güveni siz hissedin, daha sonra ona hissettirin. Eğer ailesinden güven almazsa, dışarıya güven sağlaması daha güç olacaktır. Çocuğun kendini ifade etmesine, ve farklılıklarını ortaya koymasına izin verin.
Disleksi eğitimi kişinin olumlu deneyimler kazanması amacıyla yaklaşık olarak iki şekilde verilir: 1. Her yaş grubundaki öğrencilere özel olarak disleksi ile ilgili stratejilerin verilmesi. Disleksinin neden olduğu belirtilerin fark edilmesi ve bu belirtilere çözüm bulunması amacıyla destek sağlanmalıdır. Bireyin zayıf becerileri değerlendirilmeli, test edilmeli ve uygun öğrenme stratejileri geliştirilmelidir. 2. Kişisel gereksinimlerin değerlendirilmesi. Kişisel gereksinimlerin ve mevcut öğrenme alanlarının analiz edilmesi yoluyla, öğrencinin yetersizlikleri tespit edilmelidir. Profesyonel eğitimciler arka arkaya bir dizi öğrenme stratejileri getirerek, kişinin zayıf alanlarına odaklanmalarını sağlayabilir. Bunun dışında, disleksi eğitimi verilirken iyi, ilginç ve karşılıklı bir öğrenme ortamının oluşturulması da önemlidir. Belli konuların her birey için özel olarak geliştirilmiş şekillerde anlatılması, öğrencilerin konuya konsantrasyonunu arttırmaya yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin disleksiyi kabul etmelerini, zayıf alanlarını kabullenmelerini veya en azından kontrol edebilmelerini sağlamak için gereklidir.

Çalışmaları kolay erişilebilir ve düzgün bir biçimde tutmak için klasörler ,dosyalar, sepetler kullanmaya teşvik edin. Görevleri, kolayca hatırlanan küçük parçalara ayırın. Görsel hafıza zayıfsa, tahtadan kopyalama minimumda tutulmalıdır. Notlar veya broşürler çok daha kullanışlıdır.
Disleksi olan öğrencilerin öğrendiklerini kalıcı hale getirmelerine yardımcı olmak için öğretmen birçok farklı yöntem kullanabilir. 1. Öğrencinin algılayabileceği kadar basit anlatımlar kullanarak konuları öğretin. Disleksi olan öğrenciler konuşma ve yazı dilindeki karmaşayı algılamayabilir, bu nedenle öğretimde daha basit ve net anlatımlar kullanmalısınız. 2. Öğrencinin bilgisini test etmek için farklı yollar kullanın. Disleksi olan öğrencilerin bazen Parmak uçlarını kullanarak cevapları göstermesi veya çözümlemeleri konuşarak açıklaması daha kolay olabilir. Bunlar daha az baskılıdır ve öğrencinin öğrendiğini doğrulamaya yardımcı olurlar. 3. Öğrenciler lehçeyi öğrenmek için tekrar yöntemleri kullanın. Disleksi olan öğrencilere mevcut konu hakkında pek çok sefer tekrarları önermek iyi bir fikirdir. 4.Öğrenciye doğru konuşmayı fark etme konusunda destek sağlayın. Disleksi olan öğrencilere, düzgün bir şekilde cümle oluşturmak için gerekli kelimeleri talep ederek destek sağlamalısınız. 5. Öğrencinin öğrenme sürecini hızlandırmak ve hatırlamayı kolaylaştırmak için dikkatini yoğunlaştırmaya yardımcı olun. Öğrencinin odasındaki gürültü veya anlamlı bir iletişim aracılığıyla, öğrencinin öğrenme sürecini hızlandırmak için gürültüyü kontrol etmeleri gerekebilir.

Yemek ya da gezi için dışarı çıktığınızda bir kitap alın ve hepinizi tartışabilmeniz için ailenize okuyun. Evde okuma ve yazmayı teşvik etmek için diğer yaratıcı yolları arayın. · Güveni arttır. Çocuğunuzun benlik saygısı ve esnekliğini artırmak için hobileri ve okul öncesi etkinlikleri kullanın.
1. Disleksi olan çocuğunuz hakkında yeterli bilgi sahibi olun. Başarısını desteklemek için, bu durumla nasıl başa çıkacağını, onu motive edecek stratejiler geliştirebileceğinizi ve disleksiyle ilişkili zorluklarınızı düzeltebileceğinizi öğrenin. 2. Okuma zorluğuyla baş etmek için, okuma becerilerini geliştirmek üzere çeşitli egzersizler ve programlar önerin. 3. Yaşı uygun olan her türlü bilgiyi ve teknolojiyi kullanmayı destekleyin. Oyunlar, tabletler, akıllı telefonlar ve dijital araçlar (Google Drive vb.) gibi cihazların çocuğunuza fayda sağlayabileceğini göz önünde bulundurun. 4. Algılayıcı bir ortam oluşturun. Disleksi olan çocukların öğrenmesine yardımcı olmak için, çevredeki kişilerden gürültü ve diğer nesnelerden olabildiğince uzak tutmaya çalışın. 5. Çocuğunuzun odasında tekrarlı, amaçlı ve ilgi çekici bir şekilde basit görevler yapmak için eğitici araçlar ve oyuncaklar temin edin. 6. Zekâsına, yeteneklerine ve çabalarına saygı duyarak sevilmesini sağlayın. Onu herhangi bir tür baskı altında tutmayın ve başarısızlıklarını kabullenmeyi öğretin.

Genişletme: Çocuğun kullandığı sözcük ya da ifadeleri yetişkinin bir iki sözcük ekleyerek tekrar etmesi ve böylece model olmasına dayanır.
Genişletme tekniği, bir problemle başa çıkmak veya karar vermek için insanların düşünmelerini genişletmek için kullanılan bir tekniktir. Bu teknik kişinin farklı noktalardan problemi incelemesine, değişik açılardan bakmasına veya sorunu çözmek için kullanılabilecek farklı yaklaşımlar bulmasına yardımcı olur. Genişletme tekniği, süreçleri daha etkin bir şekilde yönetmek veya kararlar almak ve uygulamak için faydalı olabilir. Teknik, herhangi bir çaba harcanmaksızın sorun üzerinde daha derin olarak anlamaya ve özümsemeye izin verir.

Akıcılığı geliştirmenin en iyi yöntemi daha fazla okumaktır. Eğer belirli metinleri daha fazla okursanız, kelimeleri daha hızlı bir şekilde anlarsınız. Eğer ana diliniz farklıysa ve akıcılık okuma hızınızı önemli ölçüde etkiliyorsa, zor kelimeleri öğrenmek için anki gibi bir araçtan faydalanabilirsiniz.
Akıcı okumak için öncelikle okuduğunu anlamaya odaklanmak ve paragrafların arasındaki bağlantıları gözlemlemek önemlidir. Dikkatli ve usulca okumak, satırlarda dolaşmak ve hızlı okurken yeni kelimeleri ezberlemek de akıcı okumayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca, cümleyi oluşturan kelimeleri anlamak ve okuduğunu algılamak da çok önemlidir. Akıcı okumak istiyorsanız, zor cümleleri tüm kaynakları kullanarak çözmeye çalışın ve okuduğunuzu özetleyebilme becerisine sahip olun.

Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir. Okunan sayfa bu teknikte tekrar okunur.
Disleksi okumayı hızlandırmak için öncelikle sözcük çalışmalarına başlamak önemlidir. Bazı kelimeleri zamanla öğrenmek, dinlemek veya konuşmak disleksiye sahip bireyler için her zaman yardımcı olabilir. Diğer bir öneri, disleksik olan kişilerin okumayı daha keyifli hale getirmek için müzik veya animasyon kullanmaktır. Kısaltılmış sözcükler aracılığıyla okuma pratikleştirilebilir. Okunan sözcükler concept map yani fikir haritası yoluyla kısa özetlerde toplanarak daha anlaşılır hale getirilebilir. İki taraflı okuma tekniği de başarıyı artıran bir özelliktir. Bu teknik, ön tarafındaki sözcükleri okumayı kolaylaştırır ve disleksiyi olan kişinin bütün cümleyi toplu olarak okumasını sağlar.