Çözger Raporu İle Evde Bakım Maaşı


Sponsorlu Bağlantılar

ÇÖZGER raporu alıp 5,6 ve 7. kategoriden rapor alanlar soruyor : evde bakım maaşı başlatabilir miyim? Cevap: evde bakım maaşı başlatmak için ilk şart ağır engellilik içeren bir rapora sahip olmaktır. ÇÖZGER için artık ağır engelli ifadesi yazmayacak ancak yazılan ifadelerden ağır engelli oldukları kabul edilenler var.
Evde Bakım Maaşının ne kadar olduğu, başvuran kişinin durumuna ve sahip olunan belgelere bağlı olarak değişir. Evde bakım maşı almak için başvuru yapanların, genellikle kişisel verilerini, çalışma geçmişlerini ve mali durumlarını kanıtlayan belgeler sunması gerekir. Elde edilen bilgilere göre kamuya verilen yardım miktarı, kişinin net geliri, aylık giderleri, yakınlarından elde edilen destek ve evde bakıma ihtiyacı olan kişinin düzeyi gibi faktörlere göre hesaplanır. Evde bakım maşına hak kazanmak için başvuru yapanların bu belgeleri sunmaları zorunludur.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR? Bakan Yanık, aylık ortalama 535 bin engelli vatandaşa evde bakım yardımı yapıldığının altını çizerek, 2022 yılı Ocak-Temmuz dönemi için evde bakım yardımının bin 798 TL'den 2 bin 354 TL'ye çıkarıldığını kaydetti.
Çözger raporu olan engelli Maaşı almak için gerekli olan başvuruya konu engellilik derecesi, çözger raporu ile belirlenir. Engellilik derecesi en az orta düzeyde olması halinde 18 yaşından büyük veya 65 yaşını doldurmuş olmak durumunda olanlar, sağlık durumlarına göre engelli maaşından yararlanabilirler. Belli durumlarda çocuklardan 18 yaşına kadar da engelli maaşı alma hakkı bulunmaktadır.

Çözger raporu ile engelli maaşı alma konusu, özel gereksinimli çocukları bulunan vatandaşların merak ettiği konulardandır. Devletin resmi kurumlarına başvurarak, Çözger (Özel Gereksinim) raporu sahipleri adına, evde bakım maaşı ve engelli aylığı alınabilmektedir.
Çözger raporu, bir bütün olarak incelenen amacın özetlenmesini sağlar. Çözger raporunda, amacın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için gereken adımlar, faydalar ve riskler analiz edilerek, karar vericilere destek sağlanır. Çözger raporundan faydalanmak mümkündür; •Kapsamlı bir şekilde bir projenin başarısı için gerekli aşamaları tespit etmek. •Faydalar, maliyet ve zaman kaybının iyileştirilmesi için öneri geliştirmek ve karar verme sürecine katkıda bulunmak. •Söz konusu projeyi daha başarılı hale getirecek potansiyel değişiklikleri tespit etmek. •Planlama ve uygulama sürecinde olumlu ve olumsuz sonuçların analizi yaparak gerekli düzeltmeler veya güncellemelerin yapılmasına yardımcı olmak. •Uygun stratejileri ve çözümleri belirleyerek maliyetleri minimize etmek. •Riskleri azaltmak ve maliyetleri en aza indirmek için güvenlik önlemleri almak.

Yönetmeliğe göre bireylere ( Sadece çocuk / 18 yaş altı ) artık “Sağlık Kurulu Raporu” değil “ÇÖZGER” verilecektir. Bu rapor ile amaç , çocukların sağlık , eğitim , rehabilitasyon, sosyal , ekonomik haklardan ve hizmetlerden yararlanmasını sağlamaktır.
Çözger Raporuyla herhangi bir maaş alınamaz. Çözger Raporu, bir belge olup, sadece belirli cihazların/ekipmanların kapasite, performans ve güvenilirliğini inceleyen ve değerlendiren raporlar oluşturur. Bu raporlar genellikle, cihazların tasarım, üretim ve bakım konuları ile ilgili olarak oluşturulur.

Engel oranı yüzde 40-69 arası olan vatandaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira oldu. Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2022 yılında bin 264,20 lira oldu.
Çözger raporu çıktıktan sonra, raporun içeriğine göre ilgili birimleri bilgilendirme ve tedbir alma çalışmaları başlatılır. Raporun sonuçları doğrultusunda konunun yarattığı ekonomik ve teknik sorunlarla mücadele ve bu sorunların çözümüne yönelik tedbirler alınır. Ayrıca, çözger raporu kapsamında belirlenen stratejilerin uygulanmasını gözlemlemek ve hata ve bozuklukların zaman içinde tespit edilmesini sağlamak için amaca yönelik denetimler gerçekleştirilir.

Aracı aldıktan sonra ÇÖZGER raporu ile birlikte maliyenin MTV masasına giderek bir form doldurulması gerekiyor. 5 yıl süreli MTV muafiyeti alabilirseniz iyi olur. Aksi durumda vergi çıkma riski bulunmakta. Ebeveyn olarak gelir vergisi muafiyeti için de başvuru yapabiliyorsunuz.
Çözger raporu ile maaş için İşveren, Sendikası veya Emekli Sandığına başvurulur.

Engelli maaşı için ikamet ettiğiniz yerdeki vakfa başvuru yapabilirsiniz. Başvuruları birey olarak yapabilirken yazılı bir şekilde gerekli belgeleri sunarak da yapabilirsiniz.
Aşağıdaki başlıkları kullanarak evde bakım mağduruna dair rapor yazabilirsiniz: A)Kimlik Bilgileri: Evde bakım mağdurunun ismi, yaşı, iletişim bilgileri ve ülkesi gibi temel bilgiler. B)Durumu Hakkında Bilgi: Evde bakım mağdurunun durumu hakkındaki bilgiler, yani etkilenen kişinin fiziksel, akıl sağlığı veya ortam koşulları gibi durumu. C)Evde Bakım Maaşı İhtiyacı: Evde bakım mağdurunun mevcut durumunun nedeniyle evde bakım desteği için ne kadar para gerekiyorsa bu miktar. Ayrıca, evde bakım mağdurunun ekonomik durumu da rapora eklenmelidir. D)Yaşam Kalitesi Şikayetleri: Evde bakım mağdurunun yaşam kalitesini olumsuz etkileyen şikayetleri ve sorunları (psikolojik, sosyal, davranışsal vb.), önlemlerin alınması için önerilerin rapora eklenmesi. E)Öneriler: Evde bakım mağduruna ne tür hizmetlerden yararlanabileceği, mağdurunun herhangi bir konuda yardım alma girişiminde bulunması gereken kurumlar ve kişiler hakkında öneriler.

Evde Bakım Yardımına başvurmak için Engel Oranı Kaç olması gerekir? Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az %50 ve “Ağır engelli” İbaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
Evet, engelli bireylerin evde bakım parası alabilecekleri ülkemizde mevzuat çerçevesinde düzenlenmiştir. Bakım parasını alabilmek için engelli bireylerin kamu kurumları/kuruluşları tarafından resmî belgelerle engelli kayıtlı olmaları gerekmektedir. Belirtilen tüm şartları sağlayan engelli bireyler her ay belli bir limit üzerinden evden bakım parası almaya hak kazanmaktadır.