Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Nasıl Hazırlanır


Sponsorlu Bağlantılar

(3) Bireyselleştirilmiş eğitim programı, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu ve BEP geliştirme biriminin iş birliğiyle hazırlanır.
BEP planı, bir kaynak planlaması ve öngörüsü oluşturmak için yetkili kişi veya kurum tarafından hazırlanır. En genellikle, bu planın hazırlanması söz konusu tesis veya kişinin stratejik hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak şekilde kurumsal kaynak planlaması (ERP) profesyonelleri tarafından yürütülür.

Özel bir eğitim modelini ifade eden BEP ile hususi olarak eğitim alması gereken öğrenciler hedeflenir. Bireyselleştirilmiş program her çocuğa özel olarak hazırlanır ve bu sürece öğretmen, aile ve çocuğun kendisi de dahil edilir. Böylece her kesimi tatmin eden ve öğrencinin en makul eğitim planı hazırlanır.
Bep planının nasıl hazırlanacağı, projenin türüne, ölçeğine ve iş türüne bağlıdır. Genel olarak, bep planı üç temel bileşenden oluşur: planlama, örgütlenme ve denetim. Planlama, projenin amacını, sonuçlarını ve gereksinimlerini vurgulamak üzere kullanılan yönetim aracıdır. Örgütlenme, bireysel etkinlikleri ve takım çalışmalarını planlamak için kullanılan araçtır. Denetim ise projenin gerçekleştirilmesini izlemek için kullanılan aracıdır. Bu arada, projeye ait herhangi bir soruna karşı önlemler almak da eklenmelidir.

belirlendikten sonra hangi derslerden Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı yapılması gerektiği BEP toplantısında BEP Birimince karara bağlanmalıdır. *Öğrencinin ihtiyaç duyduğu derslerden BEP Planı hazırlanır. *BEP Dosyasının saklanmasından BEP Ekibi Başkanı ve Sınıf/Sınıf Rehber Öğretmeninin sorumludur.
Bep dosyası kurum tarafından tutulur. Kurumlar, belirlenen çalışma prosedürlerinin tekrarlanmasını ve özlü bir şekilde saklanmasını sağlamak için bep dosyalarının tutulmasını gerekli görmektedir. Bep dosyasında işlemlerin tarihi, işletmenin politikaları ve diğer gerekli bilgiler saklanmaktadır.

İçerik olarak uzun dönemli amacı tamamlayıcı nitelikte olmalıdır. Kısa dönemli amaç, açık ve net yazılmalıdır. Kısa dönemli amaçlar, somut olarak yazılmalıdır. Kısa dönemli amaçlar, öğrencinin performansına uygun olarak yazılmalıdır.
1. Yemekler dengeli bir şekilde hazırlanmalıdır. Protein, sebze ve tahılı içeren besinler tercih edilmelidir. 2. Yemekler güvenli ve temiz ortamda pişirilmeli ve hazırlanmalıdır. 3. Yemekler ekstra yağ ve tuz kullanımından kaçınılarak sağlıklı şekilde hazırlanmalıdır. 4. Yemeklerde hayvan ürünleri yerine bitkisel alternatiflerin kullanılması önerilir. 5. Ortam sıcaklığının uygun seviyelerde tutulmasına özen gösterilmelidir. 6. Besinlerin doğru şekilde temizlenmesi ve saklanmasına dikkat edilmelidir. 7. Besinleri doğru şekilde pişirme sürelerinin belirlenmesine dikkat edilmelidir. 8. Pişmiş öğünlerin doğru şekilde servis edilmesi gereken sıcaklıkta servis edilmesine özen gösterilmelidir.

BEP, bir dönem veya bir öğretim yılı için hazırlanabilir. BEP aylık, üç aylık ve yıllık olarak değerlendirilir.
Bep planı yıllık olarak yapılır. Yıl içinde herhangi bir zamanda yapılabilir.

BEP geliştirme birimi yılda en az üç kez toplanmalıdır. Bu toplantıda bü- tün üyelerin bulunması zorunludur.
Türkiye'de beyin planı yılda bir kez hazırlanır. Plan, Başbakanlık tarafından bütçe tasarısıyla yürürlüğe sokulur ve her üç yılda bir değiştirilir. Yılın diğer aylarında ise beyin planının amacına uygun olarak gerekli düzenlemeler yapılır.

Destek eğitim alan öğrenci, kendi sınıfında, BEP'ine göre değerlendirilir.
Hayır, Destek Eğitim Planı ve BEP Planı aynı değildir. Destek Eğitim Planı, öğrencinin özel ihtiyaçlarının karşılanması için öğretmenler tarafından oluşturulan kişisel bir hedefler bütünüdür. BEP Planı ise öğrencilerin okullar arasında eşit fırsatları elde etmesini ve okullarda daha iyi başarı göstermesi için tasarlanan kolektif bir hedefler bütünüdür.

Rehber öğretmen, veli, sınıf/ders öğretmeni ve okul müdürü imzalıyor. Ayrıca BEP planını BEP geliştirme birimi hazırlar, BÖP planını öğretmen hazırlar. Bir nevi yıllık plan - ders planı gibi. Ama genelde BEP planını ders ya da sınıf öğretmeni hazırlıyor.
Bep planının imzalandığı durumlarda, tarafların temsilcileri tarafından imzalanır. Bep planının hangi taraf tarafından temsil edilmesinin gerekiyorsa, onun temsilcisi tarafından imzalanır. Örneğin, bir çalışan-işveren ilişkisi içinde bir bep planı, çalışan ve işverenin her ikisinin de temsilcileri tarafından imzalanmalıdır.