Bireysel Veli Görüşmesinde Neler Konuşulur


Sponsorlu Bağlantılar

Veli toplantısı, bir öğrencinin okuldaki durumunu tartışmak, akademik ve davranışsal sorunlarına çözüm bulmak için düzenlenir. Öğrencilerin bireysel konulardaki güçlü ve zayıf yönleri, müfredat dışı becerileri ve yeterlilik düzeyleri değerlendirilir.
Veli toplantılarında, öğrencinin akademik ve sosyal başarısının değerlendirilmesi, öğretim programlarının incelenmesi, ebeveynlerin öncelikli olarak konuşulacak konular arasında yer alan rolleri ve öğretmene destek olma, öğrenciler için gelecek hayalleri, program güncellemeleri ve ayrıca öğrencilere sunduğu diğer hizmetler hakkında bilgi verilmesi gibi konuların tartışıldığı bir toplantıdır.

Çocuk bir yere gitmek istediği zaman kısıtlamak yerine, kiminle, nereye gideceği, ne kadar kalacağı, kaçta döneceği vb. konular konuşularak çocuğun isteklerine cevap verilmelidir.
Velilere saygılı bir şekilde ve düzgün bir dil ile konuşulmalıdır. Özellikle görevleriyle ilgili ve öğrenciyi ilgilendiren konularda, oraya hakkaniyetli bir yaklaşımla bakılarak ve sevecen cümleler kullanarak konuşulmalıdır. İlişkide sevgi ve anlayışlı olmak önemlidir. Veliler şikayet edecek konularda, duyarlı bir şekilde onları dinleyerek ve türlü seçeneklerle mümkün olan en iyi çözümü arayarak konuşulmalıdır.

Her koşulda saygılı olmaya ve sakin kalmaya özen gösterin. Görüşme sırasında göz kontağı kurun, farklı şeylerle ilgilenmeyin ve samimi olun. Söz kesmeden, müdahale etmeden, dikkatli ve içten bir şekilde dinleyin ki bunu karşı taraftan da bekleyebilin.
Öğretmen-Veli görüşmeleri, öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerini etkileme potansiyeline sahiptir. Görüşmeler, öğrencilerin başarısının artmasına yardımcı olan ve kurumsal koşulların iyileşmesine destek olan kritik bir bileşendir. Görüşmeler, öğretmen ve veliler arasında bir diyalogun oluşmasını arttırmak ve farkındalık yaratmak için planlanmalıdır. Görüşme sırasında tasarımı olarak, her ilişki taraflardan birinin konuşmasının bekletilmesi de dahil olmak üzere etkin konuşma tekniklerinin uygulanması önemlidir. Öğretmen, öğrencinin yakın ilgi alanlarını konuşmalarının içine dahil ederek velinin içeriğe daha fazla katılımını teşvik etmelidir. Ayrıca, öğretmene ve veline müşterek olarak konuşabilecekleri konular belirlemeleri önemlidir. Öğretmene ve veline sorular sorarak, onların konuşmalarının mevcut durumu anlamalarına ve araştırmalarına yardımcı olabilir. Görüşme sırasında, hem öğretmenin hem de velinin gerekli özeni göstermesi önemlidir. Her iki taraf da öğrencinin dersleriyle ve genel yaşam durumuyla ilgili gerçekleri ele almalı ve bu bilgileri kullanmaya ve bunların çözümüne odaklanmalıdır. Görüşmeler, öğrencilerin sonuçlarının kontrol edilmesi ve başarıya ulaşmalarına yardımcı olacak okul başarısı için gerekli stratejilerin oluşturulmasını sağlar. Veli ve öğretmen arasındaki etkileşimin, öğrencilerin ihtiyaçlarının anlaşılmasına ve gelecekteki başarılarının arttırılmasına yardımcı olması çok önemlidir.

Nazik bir ifade ile içecek teklifinde bulunun, ama asla ısrarcı olmayın. Bey ya da hanımefendi şeklinde hitap edin. Konuşmaya başlamadan önce ilgi çekici bir konuda kısa bir söyleşi olanağı yaratın. Not alma konusunda izin verin ve aynı şeyi yaparken de her şeyi yazmaktan kaçının, göz temasını sürdürün.
Veli toplantısına katılan velilere öğrencilerin öğrenme ortamındaki başarıları, eğitimsel durumları ve okullarda, dershanede vb. alınan eğitimler hakkında bilgiler verilmelidir. Velilere öğrencinin sağlık durumu, uyku ve beslenme düzeni, okulda oluşturulan sosyal çevre gibi etkenlerden de bahsedilmelidir. Ayrıca öğrenci performansını arttırmak için özel eğitim ve destek programlarından da bahsedilebilir. Eğitimciler, velilere öğrencilerinin akademik konulara olan ilgisini artırmak ve öğrencilerin desteğini alarak başarıyı arttırmak için öğrencileri teşvik etme yolları hakkında da bilgiler paylaşabilirler. Veliler, öğrencilerin akademik performanslarını izlemeleri konusunda da destek olmalıdırlar.

Veli, gençle oturup sorunlarını açıklıkla konuşmalı ve duygusal açıdan paylaşım yaşanmalıdır. Gençleri anlamaya yönelik, duygu ve düşüncelerine değer verildiği ifade edilmelidir. Açıklıkla kendisini sevdiklerini söylemelidirler. Gençlerin ve çocukların beklentisi bu yöndedir.
Veli görüşmesi süresi normal olarak 15-30 dakika arasında değişir. Öğrencinin konu hakkında bilgi alınmasını, soruların cevaplanmasını ve önerilerin paylaşılmasını içerir.

sınıfınıza göre gündem maddeleri belirlersiniz (ingilizce öğretmeni olduğunuza göre ikinci kademe veya lise öğretmenisinizderse çalışma yöntemi,devamsızlık -geç kalma ,sbs ye hazırlık,öğrenci davranışları vs vs ),toplantı yaklaşık 45 dakika ya da 1 saat sürer ,gündem maddelerilye ilgili alınan kararları yazarsınız , ...
Velilere saygıyla hitap edilmelidir. Genellikle “ Sayın Velimiz” diye hitap edilmelidir.

-Velilere ........ Bey, .........Hanım şeklinde hitap edilmeli.
Hayır, öğretmen Velinin telefonunu açmak zorunda değilsiniz. Öğretmen Veli sizinle iletişim kurmaya istekli olduğunda veya güncel konular hakkında konuşmak istediğinde onunla bir araya gelmeyi tercih edebilirsiniz.

hele ki öğretmenin özel hattıysa ve arama mesai saatlerinin dışındaysa telefonu açmak zorunda değildir. öğretmenin görevi öğrenciyleyken onunla en iyi şekilde ilgilenmektir, sürekli veli cevaplarken veya veliler için fotoğraf çekerken bunu yapamaz.
Hayır. Veli toplantıları genellikle akşam saatlerinde, okulun kapalı olduğu bir zamanda düzenlenir. Ders saatleri için yer ayırmak mümkün değildir.