Bir Belgeye Dayanılmadan Soyut İddialarla Disiplin Cezası Verilemez


Sponsorlu Bağlantılar

- Bir belgeye dayanılmadan, soyut iddialarla disiplin cezası verilemez. - 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 131. maddesine göre memurun ceza yargılaması sonucunda mahkûm olması veya olmaması disiplin cezasının uygulanmasına engel teşkil etmez.
Kanunlar ve disiplin cezalarının uygulandığı kurumlar genelde çocuklar, gençler ve aile içi ya da sosyal yaşamdan çok uzak olan kişilere uygulanır. Ancak bazı durumlarda disiplin cezası verilemez. Örneğin; 1. Disiplin cezaları sözleşmesiz çalışanlar için uygulanamaz. 2. Disiplin cezaları eşitlik ilkesine aykırı olarak uygulanamaz. 3. Disiplin cezaları çocuklar için kabul edilemez. 4. İş yerinde yapılan örgütlenme hakkından yoksun olan kişilere disiplin cezaları uygulanamaz. 5. Disiplin cezaları kural ihlali veya davranışa bağlı olmaksızın herkese eşit uygulanamaz. 6. Disiplin cezaları insan hakları ilkelerine aykırı olarak uygulanamaz. 7. Disiplin cezaları korkutmaya yönelik olarak uygulanamaz.

657 sayılı Kanuna tabi personel hakkında disiplin cezası verilebilmesi, usulüne uygun bir disiplin soruşturması yapılmasına bağlıdır. Disiplin soruşturması yapılmadan memurlara disiplin cezası verilemez.
1.Kanun ve kurallara aykırı davranışlar 2.Hedefleri zamanında tamamlanmama 3.Profesyonel sorumluluklarının ihmal edilmesi 4.Vizyon ve hedeflerle çelişen davranışlar 5.Çalışanlara karşı saygısızlık 6.Özel görevlerin yerine getirilmemesi 7.Müşterilere karşı saygısızlık 8.Görevlerini gerçekleştirmede başarısız olma

Disiplin cezası, TDK'da kurum veya kuruluşta disiplin kurallarını bozucu hareket veya davranış sergileyen kişilere verilen cezadır. Okullarda, kurum ve kuruluşlarda, askerlikte ve polislikte kurallara uymayanlara ilk başta uyarı verilir. Uyarıya rağmen kural ihlali yapanlar ise disiplin cezası alır.
Bir alt ceza devlet memurluğundan çıkarma cezasının bir alt cezası olarak, cezalı memura haksız ödün verme, izin iptali, maaş veya ikramiye kesintisi veya diğer para/kadro cezaları uygulanabilir. Ayrıca, cezalı memura, görevde alaylık davranışı göstermesi, disiplin kurallara uyma veya üstlerine itaat etme konularında uzun süreli eğitim verme gibi diğer cezalar da verilebilir.

(657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer. Mahkum olunan 1 yıl hapis cezası adli para cezasına çevrildiği takdirde memuriyet engeli ortadan kalkar.
- İşten çıkarma - Aylık ücret düşürme - Uyarı belgesi - Ekstra çalışma - Yönetmelikleri ihlal etme cezası - Teşvik hakkının askıya alınması - İdari asalet ihlali ve üstünlük kurma için ceza - Kısa süreli ya da uzun süreli izin ihlali - Sürekli tekrarlanan aynı hatalar veya fiiller için ağır ceza - Üyelikten çıkarma

Yani bir memura disiplin soruşturması sonucunda 657. Sayılı Devlet Memurları Kanununda sınırlı olarak sayılan uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, devlet memurluğundan çıkarma cezaları dışında ceza verilemez.
Hayır, ülkemizde savunma almadan disiplin cezası verilmez. Savunma alınmadan ceza verilemez ve verilecek herhangi bir ceza yasalara aykırı olacaktır.

7068 sayılı Kanunun 31. maddesinde, ”Disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından savunma alınmadan disiplin cezası verilemez. Disiplin amirince veya yetkili disiplin kurulu başkanı ya da görevlendireceği kurul üyelerinden biri tarafından ilgiliden savunma istenir.
Evet, disiplin amiri ceza verebilir. Disiplin amiri ceza verebilecekleri konulara bağlı olarak, cezalar, uyarmalar, tehditler, işten çıkarma gibi uygulamalardan oluşabilir.

MADDE 7- (1) Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını vermeye yetkilidir. (2) Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezasına karşı yapılan itirazın kabulü hâlinde disiplin amirleri, kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir.
Hayır. Disiplin suçlarını işleyen çalışanların disiplin cezası almaları için çalışma yerinde bir disiplin prosedürü uygulanır. Bu prosedür sonucunda disiplin suçu ile ilgili olarak verilebilecek cezalar arasında herhangi bir kayıt tutulmaz.

(5) Verilen cezalar öğrencinin siciline işlenir.
Genellikle disiplin cezası ertelemek olmaz. Ancak, çeşitli koşullarda, ihlalin küçük veya çok hafif olduğu durumlarda, disiplin cezasının ertelemesi mümkün olabilir. Örneğin, çocuğun bir arkadaşla ya da sınıfta uygunsuz davranması durumunda ebeveyn ve öğretmen birlikte karar verip, erteleme kararı alabilirler. Genel olarak, disiplin cezalarının uygulanmaması ya da ertelemesi, çocuğun zarar görmesini önleyebilecek ve cezanın gerçek amacını kaybetmemesine yardımcı olabilir.