Aynı İlçede Eş Durumu Olur Mu


Sponsorlu Bağlantılar

İlçeden ilçeye gibi ama eşiniz ilçe merkezinde siz aynı ilçenin köyünde iseniz olmaz. büyükşehir değilse ilçe merkezi, köyler ve beldeler ayrı ayrı yerleşim birimi kabul edildiğinden köyden merkeze, köyden başka bir köye yani her bir yerleşim biriminden diğerine özür tayini istenebilir.
Eş durumu tayini aynı ilçe mi sorusuna her durum için cevap değişiklik göstermektedir. Nihai karar, eşlerin oturdukları bölgedeki mevzuatla belirlenecektir. Eşlerin aynı ilçede yaşamak durumunda olmadıkları durumlarda, eşlerin bulundukları yerlerdeki mevzuata göre ikili durum tayin edilecektir.

Eşinizin çalıştığı ilçeye tayininiz çıkana kadar 2 dönem de başvuru yapabilirsiniz hocam ancak il içinde tayin istediğinizde her yer değil sadece eşinizin çalıştığı ilçe ve ikametinin olduğu ilçe açılır. İkisinin farklı ilçelerde olması şansınızı artırır. Evet il içi özür başvurusu yapabilirsiniz.
Hayır. İçi eş durumu tayini, yalnızca dış kaynaklı eşitliği tespit etmek için kullanılan bir tekniktir.

Fakat önemli bir ayrımı da bilmek gerekir. Büyükşehir statüsünde olan ilde il içi eş mazeretine bağlı atamada, ikametgah adresine de tercih etme hakkı için; 1) Öncelikle eşiniz ile çalıştığınız yerin farklı ilçelerde olması lazım yani mazeret durumunuzun devam ediyor olması gerekir.
Eş durumu, evliliğe karar veren yetişkinler ve çocuklar için geçerlidir. Ayrıca, evli çiftler ve ayrı yaşayan insanlar da eş durumunun etkilerinden etkileniyor.

Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Eş Durumu Tayini Davası, her durumun farklılık göstermesine rağmen, genel olarak 1 ila 3 aylık bir süre zarfında sonuçlanmaktadır.

( Y.d kararı 3-5 ay arası genel karar 8-12 ay arası şehir ve mahkeme yoğunluğuna göre dğeişmekte. ) Y.D kararı kanun gereği 30 gün içerisinde uygulanır. Kurumunuzun atanma talebinizin reddine ihtiva eden işlemin iptaline ilişkin 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmanız gerekmekte.
Türkiye'de herhangi bir km sınırı bulunmamaktadır. Yasa, araçların ilk sahibi tarafından belirlenen ömür süresi geçene kadar aynı şartlarda kullanılmasını öngörmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, aracın bakım ve onarım konularındaki düzenli takibi ve gerektiğinde mevzuata göre yapılacak bakımlar ve onarımlardır. Bu nedenle, eş durumda araç kullananlar da bu işlemleri zamanında yerine getirmelidir.

Ne Danıştay kararlarında ne de bize ulaşan idare veya bölge idare mahkemesi kararlarında, eş durumu tayinlerini 90 km. ile sınırlandırına bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
Eş durumu tayininin olmaması durumunda etkilenenler, çiftler aleyhine işlem yapılabileceği gibi Potansiyel çocukların da haklarının korunması amacıyla devlet tarafından tayini gerekebilecektir.Çoğu durumda çiftlerin eş durumu tayin olmazsa bile evliliklerinin geçerli sayıldığını varsayarlar, ancak durum komplike olduğunda eş durumu tayininin önemini daha net anlamış olurlar. Örneğin ABD'de, çiftlerin getirdiği mal varlıklarının ya da çocukların var olan ya da gelecekteki haklarının korunması için eş durumu tayininin gerçekleştirilmesi önemlidir.

Eş Durumu Nedeniyle Tayin Oluşmama Şartları Nelerdir? Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
Eş durumundan tayin isteme hakkı, çalışanlar tarafından kullanılabilir. Bu durumda, daha önce eş durumunda bulunan çalışanlar, sendikalar ve işverenler haklarını kullanabilir. Sendikalar genellikle çalışanların haklarını savunmak amacıyla eş durumundan tayin isteme hakkını kullanırken, işverenler ise uygunluk gerekliliklerini karşılayabilecek başka bir çalışana geçiş yapmak amacıyla bu hakkı kullanabilir.

*Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir. Özel sektörde çalışan eşinin son 4 yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin bulunması gerekiyor. Aynı ilde kalmak kaydıyla iş değişikliği yapabilir, priminde kesintiler olabilir.
Mazerete bağlı yer değiştirme tercihi, lise ve üniversite gibi kurumların web sitelerinden yapılabilir. Ayrıca, kurumun eğitim bölümlerine başvurarak da bu talepleri iletilebilir.