7 Gün Rapor Maaş Kesintisi Asgari Ücret


Sponsorlu Bağlantılar

Asgari ücretliler 2022 yılı için ayakta tedavide günlük 144.5 lira, yatarak tedavide de 108.42 lira günlük rapor parası alıyordu. Asgari ücrete gelen zamla bu rakamlar da güncellendi. Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,4 Lira, yatarak tedavide de 167,6 lira günlük rapor parası alacak.
Asgari ücretin ne kadar olduğu sorusunun yanıtı her ülkenin yasalarına ve mevzuatlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ülkemizde asgari ücret, 2019 yılı itibarıyla 2.524 TL'dir. Dolayısıyla, 7 günlük rapor parası da 2.524 TL'dir.

başlıklı yazıda açıklanmıştır. Bu ödemeden dolayı, 4857 sayılı İş Kanununda işçilere raporlu olduğu sürede işveren tarafından ücret ödenmesi gerektiğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla çalışana istirahatli olduğu günler için ücret ödemek veya ödememek işverenin isteğine bağlıdır.
Gün rapor alan işçinin ücretini ödemesi gereken kişi, işçinin çalıştığı şirket ya da işveren olacaktır.

SGK tarafından rapor ücreti ödenmesi için en az 3 gün rapor alınması gerekmektedir. İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır.
Rapor alınca maaştan kesilme durumu, her şirket için değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, maaştan kesilmenin olup olmadığını, şirketin içinde geçerli olan kural ve sözleşmeleri inceleyerek öğrenebilirsiniz. Bazı şirketler, çalışanlarına rapor alındığı anda maaşlarından ceza kesmektedirler. Ancak bazı şirketler, rapor alınan gün sayısı kadar maaşının kesileceğini belirtmektedir. Bu nedenle bir şirketten diğer şirkete değişkenlik gösteren rapor alınca maaştan kesilme süresi üç gün ya da bir hafta olabilir.

- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Gelir vergisi kanununa göre mal ve hizmet kazançlarının beyan edilmesine ilişkin devlet rapor parası, gerçek kişilere ait beyan edilen mal ve hizmet kazançlarından alınan yüzde 0.75 oranında bir kesinti olarak hesaplanmaktadır. Kendi çabaları zaman kaybıyla değerlendirilen gelirler ve bu tür gelirlerin elde edildiği diğer aktiviteler için bu oran yüzde 0.50 olarak uygulanmaktadır.