657 Kılık Kıyafet Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur.
Devlet memurları, işe giderken kurallara ve ortamına uygun olarak giyinmelidir. Genel olarak kıyafetlerin sade ve gösterişsiz olması önerilmektedir. İş yerlerinde yeterli saygılı ve profesyonel görünüm sunmak için paltolar veya kombinler, gömlekler, pantolonlar ve düz ayakkabılar tercih edilmelidir. Eğer mevcut zamana uygun giyim kuralları varsa, bu kurallara da uymalıdır. Kıyafetlerin temizlik ve düzgünlük açısından titiz bir şekilde bakımlı olması çok önemlidir. Mavi, beyaz, siyah ve gri renklerdeki giyim tercih edilebilir ancak çok renkli kıyafetler her durumda uygun giyim olarak kabul edilmez.

657 s. DMK-Ek Madde 19 – (12/5/1982 - 2670/42 md. ile gelen Ek 1 inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.) Devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler.
Kılık kıyafet maddesi, moda ve giyim konularının bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu kavram formel, spor veya casual giyim tarzını kapsar. Kılık kıyafet maddesi, özelleştirme ve kişiselleştirmeyi de kapsayan farklı giyim tarzlarını da içermektedir.

Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oldu. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
Hayır, Kılık Kıyafet Yönetmeliği hala yürürlüktedir. Yönetmelik, 28 Haziran 2019 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mezuniyet, öğrenci törenleri ve sportif faaliyetler gibi özel durumlar dışındaki okul içi etkinliklerde kılık-kıyafet kurallarını düzenleyen tebliğ olarak Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

08.10.2013 tarih ve 28789 sayılı Resmi Gazete'de Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile birlikte kamuda başörtüsü yasağı kaldırılmıştır.
Kılık Kıyafet Yönetmeliği, 2017 yılında yürürlükten kaldırıldı. Artık Türkiye'deki tüm çalışanlar kendi kılık ve kıyafetlerini kendileri seçebilmektedir. Ancak çalışanların vardığı işletmeler tarafından belirlenmiş olan giyim kurallarına ve protokollere uyması beklenmektedir.

ERKEKLER TİŞÖRT GİYEBİLİR Mİ? Erkek Devlet memurlarının kurum içerisinde; kollu ve kısa kollu gömlek giyebilecekleri, yakalı veya yakasız tişört giyilmesine cevaz veren bir düzenleme bulunmaması sebebiyle tişört giymelerinin mümkün olmadığını değerlendiyoruz.
Hayır, memurlar görevlerini tek bir giysiyle temsil etmek için sadece özel bir forması vardır. Giyecekleri kıyafet ve aksesuarların dışında kendi tercihlerine göre t-shirt giyemezler.

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz.
Personelin kılık kıyafeti, her işletmenin personeline öngördüğü özel bir kurallara göre belirlenir. Bazı işletmelerde, daha üst düzey pozisyonlara sahip olanların daha resmi bir giyim tarzına sahip olması gibi, memurlar da giyim kurallarına uymalıdır. Genel olarak, temiz, seçkin ve rahat giyim için bolca seçenek olacaktır. Pantolon veya etekler yanısıra yakalı veya kazakların giyilmesi tavsiye edilir. Memurlar ayrıca, stil ve renkleri konusunda profesyonel kararlar alarak, kıyafetlerini ne denli sıkı yelekler, ayakkabılar, şapkalar veya kemerlerle tamamlayacaklarını da belirleyebilirler.

MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir. (2) (Değişik: 8/7/2013-2013/5125 K.) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz.
Kılık kıyafet zorunluluğu, bulunduğunuz ortam veya etkinlik için öngörülen kurallara göre değişebilir. Çoğu durumda, ortamın kültürüne uygun bir kıyafet tercihi yapmanız istenir. Örneğin, iş ortamlarında genel olarak daha resmi kıyafetler kullanılırken, partilere çok daha sıradışı kıyafetler ile katılabilirsiniz.

1- Yönetmelikte açık olarak erkek memurların takım elbise giymesini zorunlu olarak öngören bir hüküm yer almamaktadır.
Konuyla ilgili olarak herhangi bir mevzuatın olmaması durumunda devlet memurlarının takım elbise giymeleri zorunlu değildir. Ancak, çalışma koşullarına uygun kıyafet giyme durumu kuruma ve işyerine göre değişebilir. Bazı kurumlarda özel kıyafetler veya takım elbiseler giyilmesi gerekebilir. Bu nedenle, devlet memurlarının işe başladığı zaman, işe alındıkları kurumun kıyafet politikasını öğrenmeleri önerilmektedir.