5+3+3 Eğitim Sistemi


Sponsorlu Bağlantılar

Temel eğitim; beş yıl süreli ilkokul ve üç yıl süreli ortaokul eğitiminden oluşacak.
Eğitim sistemi, eğitime konu olan konuların, anlatım tekniklerinin, değerlendirmeyi içeren öğretim yöntemlerinin ve öğrencilerin öğrenmesini destekleyen disiplin kurallarının hepsini kapsayan ve öğretim ortamını düzenleyen sistemdir. Bu sistem, öğrenciler tarafından temel bilgi ve becerilerin kazanılmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Eğitim sistemi, öğrencilerin kişisel gelişimini, başarısını ve eğitim seviyesini artırmak için tasarlanmış bir sistemdir. Ortak bir amaca ulaşmak için, çeşitli öğretim teknikleri ve etkinlikleri daha verimli hale getirmek üzere öğretim alanlarını organize eder.

Daha sonra Türk eğitim sistemini bir bütünlük içinde ele alan 14 Haziran 1973 tarih 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda sekiz yıllık zorunlu eğitim (5+3) yasallaşmış ve 1981-1982'de deneme halinde başlamışsa da, 1960'lı yıllarda olduğu gibi bazı okullar dışında uygulanma imkânı bulmamıştır (Akyüz, 2006).
Eğitim sistemi, insanların akılda tutmaları ve öğrenmeleri gereken bilgilerin okullarda verildiği bir sistemdir. Tarihsel olarak, eğitim sistemleri MÖ 1700'lerde başladı ve zamanla gelişti. Günümüzde, eğitim sistemi okullarda öğretmenler tarafından çocuklara ve gençlere verilen bilgi ve beceriler aracılığıyla uygulanır.

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
4 Artı 4 artı 4 eğitim sistemi, Türkiye'de yaygın olarak 2018'den itibaren uygulanmaya başlanan bir okul sistemidir. Bu sistem, önceki 8 yıllık eğitim sisteminin yerine geçmiştir ve hem lise öğrencileri için, hem de üniversite giriş sınavı (YGS/LYS) için önemli olan ortaokul eğitimini kapsamaktadır. Sistemde öğrencilere dört yıllık orta okul, dört yıllık lise ve sonrasında isteyenler için de dört yıllık üniversite eğitimi sunulmaktadır.

Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Eğitim sistemi ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de genel olarak 6-12 yaş arası okul öncesi eğitime ve 12-18 yaş arası lise eğitiminden oluşmaktadır. Okul öncesi eğitim, 6 yaşına gelince başlayıp 5 yaşında bitmektedir. Lise eğitimi ise 12 yaşında başlayıp 18 yaşında bitmektedir.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Türkiye, 4+4+4 eğitim sistemini kullanıyor. Sistem, 4 yıllık bir orta öğretim disiplininin ardından öğrencinin liseyi bitirmesine ve ilgili seçenekler arasından en uygun olanı seçmesine izin veriyor. İki seçeneği vardır: 4 yıllık bir lisede okumayı seçebilir veya 2 yıllık bir meslek lisesine ya da bir uzmanlık ya da sanat okuluna devam edebilir. Son olarak, 4 yıl üniversite eğitimi almak da mevcuttur.

Yeni kabul edilen “5.1.1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 7 inci maddesinin birinci fıkrasındaki” değişiklikle zorunlu öğretim süresi 12 yıla çıkarılıp kademelerin 4+4+4'e ayrılması istenmektedir.
4 4 Mü eğitim sistemi, bir özel eğitim sistemidir. Bu sistem, eğitim alanlarına özgü esnek ve çok yönlü bir yaklaşım sunarak öğrencilerin başarısını ve verimliliğini artırmak için tasarlanmıştır. 4 4 Mü eğitim sistemi, öğrencilerin her bir dersi tam olarak hazırlamalarını sağlamak için programlanmış olan bir ders planı temeline dayanır. 4 4 Mü eğitim sistemi, öğrencilerin bilgi edinmesine ve öğrendiklerini uygulamaya yardımcı olan geniş bir öğretim aracı kümesi sunar. Bu öğretim aracları arasında quizler, problem çözme videoları, önerilen kaynaklar, online laboratuvar deneyleri ve çoğu türde uygulama ile ilgili bilgi bulunur. Sistem dersleri tekrarlayarak, konuların derinlemesine anlaşılmasını ve öğrencinin kavramları pekiştirmesini sağlamayı hedefler.

O dönemelrde 3 yıl olan lise eğitim ve öğretim süreci artık 4 yıl. Hangi sınıftan bırakırsanız bırakın. Kaç krediniz olursa olsun. Liseler 3 yıl iken eğitim aldıysanız 4 yıla tamamlayacaksınız.
Eskiden lise öğreniminin süresi ülkeden ülkeye değişmektedir. Genellikle lise öğrenim süresi 4 yıldır ancak bazı ülkelerde bu süre 3 ya da 5 yıla kadar çıkabilmektedir.

Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Finlandiya eğitim sistemi, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına dayalıı olarak kurulmuştur. Bu sistem 'özerk öğrenme' olarak adlandırılmaktadır ve öğrencilerin kendi ilgilerine göre özgürce seçebilecekleri dersler olmasını sağlamaktadır. Eğitim, öğrencilerin mahallenin okulunu kullanarak öğrenmeyi teşvik etmek için haberleşme teknolojileri ve bilgiye erişim gibi teknolojilere dayanmaktadır. Finlandiya'daki orta ve lise okulları farklı alanlarda eğitime odaklanmışlardır. Birçok okul, ticaret ve endüstrinin rehberliğinde öğrencilere profesyonel eğitim sunmaktadır. Finlandiya'daki eğitim programları öğrencilere, hayatta başarılı olmaları ve başkalarıyla iletişim kurmayı öğretmek için gerekli becerileri sağlamaktadır.