5. Sınıf Veli Toplantısı Konuşma Metni


Sponsorlu Bağlantılar

Veli toplantısı, bir öğrencinin okuldaki durumunu tartışmak, akademik ve davranışsal sorunlarına çözüm bulmak için düzenlenir. Öğrencilerin bireysel konulardaki güçlü ve zayıf yönleri, müfredat dışı becerileri ve yeterlilik düzeyleri değerlendirilir.
Veli toplantısında, çocukların eğitim ve öğrenme sürecine ilişkin önemli konular tartışılmaktadır. Bu konulardan bazıları öğretmenlerin kişisel yetenekleri, öğretim görevini ne şekilde yerine getirdiği, öğrencilerin anlaşılması ve motive edilmesi, okul ders programı ve kuralları, ödevlerin nasıl değerlendirildiği gibi konulardır. Ayrıca, velilerin öğrencilerin başarısına destek olma yolları da paylaşılır ve öğrencilerin sağlıklı, güvenli ve disiplinli bir ortamda öğrenmeye teşvik etmeleri için öneriler oluşturulur.

Veli, başarısızlığı ve derslerle ilgisizliği nedenlerini ortay çıkararak, problemin çözümüne öğrencinin katılımını sağlayarak; dayatma mantığı yerine kabul görme ve ortak olma çerçevesinde değerlendirmelidir. Ders ve başarı konularında anne-baba ortak hareket etmeli ve tutarlı davranmalıdır.
Öğretmen, toplantı sırasında disiplinli ve saygılı olmalıdır. Ozlemini sunmalı, öneri ve fikirlerini düzgün bir şekilde açıklamalı ve toplantıyı takip etmeye özen göstermelidir. Diğer katılımcıların fikirlerini de değerlendirmenin yanında, öğretmenlerin daha önceki tecrübelerinden de faydalanarak kişisel görüşlerini paylaşmaları önemlidir. Toplantıya uyulması gereken kuralları, toplantının en önemli konularını ve nihai hedefi anlatmak için kullanılacak stratejileri dikkatlice izlemelidir. Ayrıca, konuşma sırasında inatlaşmamaya ve sonuç odaklı çözümler üretmeye özen göstermelidir.

Eğitim-öğretim anlayışı konusunda birliktelik sağlamak amacıyla yılda dört defa “Sınıf Veli Kurulu” ve “Okul Veli Kurulu” toplantıları yapılır.
Ilköğretim okullarında veli toplantıları genellikle her dönem bir kere yapılır. Ancak özel durumlarda, özellikle de öğrencinin akademik veya sosyal yaşantısındaki problemlere odaklanıldığı zaman, daha sık veli toplantıları yapılabilir.

Veli toplantıları eğitim dönemi içerisinde yılda 2 kere düzenlenen, öğrencilerin derslerine giren öğretmenlerin, velilere verdiği bilgileri konu alan toplantılardır.
Veli bilgilendirme toplantısı, okul yöneticilerinin velilere eğitim konularıyla ilgili bilgileri paylaştıkları veya başka sorunları çözmek için görüşmek için düzenlenen toplantılardır. Genellikle okul gelişim planı, öğrencilerin performansı, disiplin politikaları ve okul çalışmaları gibi verilen önemli konular hakkında anlattıklarından, bu toplantılar genellikle okulun uyguladığı tutumları ve süreçleri desteklemek için velilere bilgi vermek için yapılır. Ayrıca, başarısız olan öğrencilere yardım etmek için ortaya konulan stratejiler hakkında velilere bilgi vermek için de bu toplantılar gerçekleştirilir.

Her koşulda saygılı olmaya ve sakin kalmaya özen gösterin. Görüşme sırasında göz kontağı kurun, farklı şeylerle ilgilenmeyin ve samimi olun. Söz kesmeden, müdahale etmeden, dikkatli ve içten bir şekilde dinleyin ki bunu karşı taraftan da bekleyebilin.
Veliler ile konuşmak için her zaman saygılı olmak gerekir. Velileri ile konuşurken, öğrencinin geleceği hakkında güven verici bir mesaj vermelisiniz. Onların müdahale etmesine izin vermeye çalışın ve onlara iyi bir iletişim kurmak için kendi fikirlerinizi de paylaşın. Ayrıca onlara sorumluluklarını ve çocuklarının öğrenmesi gerekenleri anlatmaya çalışın. Her zaman kendinizi nezaketen konuşun ve durumu açıklamaya çalışın. Çözümleri de birlikte üretmeye çalışın.

sınıfınıza göre gündem maddeleri belirlersiniz (ingilizce öğretmeni olduğunuza göre ikinci kademe veya lise öğretmenisinizderse çalışma yöntemi,devamsızlık -geç kalma ,sbs ye hazırlık,öğrenci davranışları vs vs ),toplantı yaklaşık 45 dakika ya da 1 saat sürer ,gündem maddelerilye ilgili alınan kararları yazarsınız , ...
Veli görüşmesi, öğrenci durumunu değerlendirmek için okul yetkilileri ile veliler arasında gerçekleştirilen görüşmede, her durumda tek sorunun cevabını veremezsiniz. Bir görüşme herhangi bir veli ile toplam ne kadar süreceği, öğrencinin durumuna ve velinin isteklerine bağlı olarak değişebilir. Yani, görüşme süresi 10 dakikadan 30 dakikaya kadar değişebilir.

Etkili öğretmen, öğrencilerine karşı açık, onlarla iyi anlaşan, samimi, kararlı, duyarlı, sevecen, hoşgörülü ve anlayışlı kişilik özellikleri gösteren davranışlara sahip kişidir (Stanton, 1985; Capel vd. 1995).
Etkili bir öğretmen çok kabiliyetli ve boş zamanlarını gelişimine ayıran bir profesyoneldir. Derslerini açık ve anlaşılır bir biçimde sunar, öğrencilerin öğrenmeye olan ilgilerini takip eder ve onların sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olur. Etkili bir öğretmen olmak için cesaret, tutarlı ve disiplinli olmak gerekir. Etkili bir öğretmen, öğrencilere konu hakkında eksiksiz bilgi sağlayan güvenilir bir kaynak olarak hizmet verir. Etkili bir öğretmen, öğrencilere sınıfta derslerin önemini açıklayıp motivasyon sağlayacak şekilde konuşur. Ayrıca, etkili bir öğretmen, öğretim stratejilerini en iyi sonuçlar ve öğrenme hedeflerini sağlamak için geliştirmelidir.

İyi öğretmen önyargılı ve yanlı değildir, öğrencilere eşit davranır. İyi öğretmen gerçek duygularını denetler ve öğrencilere göstermez. etkili öğretmen her öğrenciye eşit davranır. Öğretmenler birbirlerine destek olur kendi duyguları ve inançlarından etkilenmeden öğrencilere karşı cephe oluştururlar.
1. Öğrencileri anlamaya ve onları motive etmeye odaklanmalıdır. Öğrencilerin öğrenme hedeflerine ulaşmalarını teşvik etmek, onların güvenini sağlamak ve onlarla iletişim geliştirmek çok önemlidir. 2. Çocukların yaratıcılıklarını desteklemelidir. Öğretmenler, öğrencilerin fikirlerini cesaretlendirmelidir ve onların ilginç önerileriyle serbestçe deneyimler kazanmalarına izin vermelidir. 3. Öğrencilerle bağ kurmalıdır. Öğretmenler, her bireyin eşsiz yeteneklerini destekleyip teşvik etmeli ve onların başarılarını takdir etmelidir. 4. Açık bir iletişim kurmalıdır. Öğretmenler, öğrencilerin sorularını cevaplayıp onlarla iyi bir diyalog kurmalıdır. 5. Burada ve orada öğrenmeyi teşvik etmelidir. Öğretmenler, öğrencilerin konu hakkında özgürce düşünceler sunmalarını ve yaratıcı yaklaşımlar keşfetmelerini sağlamalıdır. 6. Zor bir disiplin modeli geliştirmelidir. Öğretim sürecinde, öğrencilerin çalışma alışkanlıklarını ve davranışlarını denetlemeleri, akademik başarılarını arttırmak için önemlidir.