4+4+4 Eğitim Sistemi Hangi Yıl Başladı


Sponsorlu Bağlantılar

Yeni kabul edilen “5.1.1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 7 inci maddesinin birinci fıkrasındaki” değişiklikle zorunlu öğretim süresi 12 yıla çıkarılıp kademelerin 4+4+4'e ayrılması istenmektedir.
Sistemler, günümüzde kullanılan teknoloji ve yaşam tarzına uymak için tasarlanmıştır. Örneğin, internet, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar, zor ticari veya yönetim sorunlarını çözmek için kullanılıyor. Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi karmaşık algoritmalar, otomasyon ve veri analitiği gibi işlemleri daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için geliştirilmiştir. Ek olarak, sistemler insanlara toplumda çevresel etkileri değerlendirerek daha fazla bilgi edinmelerine ve verimli bir şekilde bilgi paylaşmalarına yardımcı olan girdiler sağlamak için oluşturulmuştur.

Akla gelen gerekçelerden bir tanesi sekiz yıllık zorunlu ve kesintisiz eğitim uygulamasıyla birlikte işlevsiz hale getirilen imam hatip okullarının orta kademe sınıflarının yeniden canlandırılmaya çalışılmasıdır.
İlköğretim Sistemi genel olarak 8. sınıfa kadar devam ediyor. Ancak, bazı okullarda bu süreç daha kısadır ve 4. sınıfta biter. Ayrıca lise ve üniversite için ayrı bir eğitim sistemi vardır.

Daha sonra Türk eğitim sistemini bir bütünlük içinde ele alan 14 Haziran 1973 tarih 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda sekiz yıllık zorunlu eğitim (5+3) yasallaşmış ve 1981-1982'de deneme halinde başlamışsa da, 1960'lı yıllarda olduğu gibi bazı okullar dışında uygulanma imkânı bulmamıştır (Akyüz, 2006).
Yıllık zorunlu eğitime 2008 yılında geçildi. Ancak, bazı öğrencilerin eğitimlerini tamamlamaları için daha uzun bir süre gerekebilir.

1997-1998 Öğretim yılında başlatılan sekiz yıllık zorunlu Eğitim uygulamasında bir öğretim yılı geride kalmıştır.
Türkiye’de ilkokulda 4 sene okumak 1962 yılında resmileşti. Ancak, önceki yıllarda bazı okullar 4 senelik ilkokul sistemini uygulamıştı.

2012 yılında yapılan düzenlemelerden sonra; öğrencilerin öğrenim gördüğü birinci 4 yıl (1, 2, 3, 4. sınıflar) ilkokul, ikinci 4 yıl (5, 6, 7, 8. sınıflar) ortaokul ve üçüncü 4 yıl (9, 10, 11, 12. sınıflar) ise lise şeklinde isimlendirilmiştir.
Lise eğitiminin uygulanmaya başlanması ile ilgili olarak eskiden çok farklı uygulamalar vardı. Bunlar, ülke ve bölgeden bölgeye farklılık göstermekteydi. Türkiye'de lisedeki eğitim süresi, eskiden 6 yıla kadar uzayabiliyordu. Özellikle 1972 yılında çıkarılan, 12 yıl lise eğitimi düzenleyen "Ortaöğretim Kanunu" ile lise eğitimi 4 yıla indirilmiştir.

O dönemelrde 3 yıl olan lise eğitim ve öğretim süreci artık 4 yıl. Hangi sınıftan bırakırsanız bırakın. Kaç krediniz olursa olsun. Liseler 3 yıl iken eğitim aldıysanız 4 yıla tamamlayacaksınız.
2020 yılının Nisan ayında.

Ülkemizde de ortaöğretimle ilgili olarak önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ortaöğretimle ilgili en önemli gelişmelerden birisi de 2005–2006 öğretim yılından itibaren ortaöğretim kurumlarının süresinin üç yıldan dört yıla çıkarılmasıdır.
Japonya'da zorunlu eğitim ortaokul öğrencilerine kadar 8 yıldır.

İlk ve Ortaokullar: Japonya'da zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere toplam 9 yıldır. Zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devam etme oranları % 100'dür.
Eğitim sistemi, öğrenme deneyimlerinin ne zaman, nasıl, nerede ve kim tarafından sunulacağını belirleyen sistemdir. Eğitim sistemleri, özellikle çocukların akademik başarı ve kariyer gelişimine yardımcı olan esaslar, kurallar, programlar ve öğretim teknikleri içerir. Eğitim sisteminin temel hedefi, öğrencilerin bilgi ve beceri alanlarında ilerleyerek bilinçli, sorumlu, etkili bir şekilde çalışmalar yapabilmelerini sağlamaktır.