3600 Ek Gösterge Maaş Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

Unvanlar ve dereceler itibariyle belirlenen maaş ek göstergesi ile maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardır. Her memur için taban aylık göstergesi 1000'dir. 2134 gösterge ile maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardır.
Ek gösterge aylığının hesaplanması için, öncelikle iki temel ölçüt belirlenmelidir. Bunlar; çalışanının sahip olduğu vardiya sayısı ve haftalık çalışma saatidir. Ardından, çalışanın yaşadığı ülkenin her bir ay için geçerli olan minimum ücret tutarını bulmalısınız. Herhangi bir ücret ödeme dönemi için, bu minimum ücret tutarı kullanılarak ek gösterge aylığı hesaplanır. Formül şu şekilde hesaplanmaktadır: Minimum Ücret tutarı (saatlik) x Vardiya Sayısı x Haftalık Çalışma Saati = Ek Gösterge Aylığı

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), memurların emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırını iptal eden kararı, en düşük memurdan en yüksek makamdaki kamu çalışanına kadar herkesi etkileyecek. Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
Bu sorunun cevabı, emekli ikramiyesi alınacak olan kişinin kendi durumuna ve ne kadar çalıştığına bağlıdır. Bir memura herhangi bir süre içinde emekli ikramiyesi alma hakkı verilir. Ücretli olarak 30 yıl çalışan bir memurun emekli ikramiyesi alacağı miktar ise; toplam çalışma süresine, ücretlerinin ortalamasına, yaşına, sigorta durumuna ve yasalardaki uygulamalara göre değişebilir.

Buna göre Kanunun konuya ilişkin düzenleme içeren 89 uncu maddesinde, 30 fiili hizmet yılından fazla olan sürelerin emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmayacağı, yani sadece 30 yıla kadar olan kısım için ikramiye ödemesi yapılacağı belirtilmişti.
Memur emekli ikramiyesi yirmi yıl üzerinden hesaplanır. Üçe bölünerek her yıl emekli ikramiyesinin miktarı belirlenir. Bu oran her yıl için eşit olmayabilir.

Terfi ettiğiniz ay, gösterge ve ek gösterge rakamın artışı ile katsayı çarpımından elde edilen rakam kadar, devlet bize ödeme yapar(%100 artış). Ancak bu miktarın iki katı emekli sandığına geri kesilir(devlet+kişi).
Devlet, bir toplumun kurumsal anlamda kendini yöneten, özel çıkar gruplarından bağımsız, ortak kültürel değerlerin temelinde ulusal birliği sağlayan ve uluslararası topluluklarla çalışan bir kurumdur. Devletin gücünün artması, hükümetin insanlara empoze ettiği farklı politika seçeneklerinin arttığı anlamına gelir. %100 devlet artışı, hükümetin etkinliğinin ve kontrolünün daha da arttığı anlamına gelir.

Ek göstergesi 3000, emekli aylığı 5 bin 727 lira ve emekli ikramiyesi 202 bin 909 lira olan bir polisin yeni düzenlemeye göre ek göstergesi 3600, emekli aylığı 6 bin 861 lira ve emekli ikramiyesi de 247 bin 408 liraya çıkacak.
Günle emekli olanlar herhangi bir maaş almazlar. Emekli maaşı, emeklilik başvurusunda belirtilen süre ve sonraki primler üzerinden hesaplanan ortalama esasyağı üzerinden belirlenir.

“657 Devlet Memurları Kanunu tabi olarak görev yapan kamu çalışanlarının tümüne ek gösterge verilir ve ek gösterge oranları ise ; İlköğretim ve Ortaokul Mezunlarına 2000,Lise ve Dengi Okul Mezunlarına 2200, Ön Lisans Mezunlarına 3000 ve Lisans Mezunlarına 3600 Ek Gösterge verilir.” Şeklindedir.
Lise mezunu ek göstergesi, kişinin liseyi tamamlamasının doğrulanması için genellikle 0 ile 4 arasında değişen bir not. Nota göre, 4 üniversiteyi tamamlamış olma durumudur.