3600 Ek Gösterge Çalışan Öğretmen Maaş Farkı


Sponsorlu Bağlantılar

Ek göstergelerin 2200'den 3000'e ve 3600'e çıkarılmasıyla birlikte polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları ciddi oranda artacak.
Hayır, öğretmen maaşlarını artırmak için devlet tarafından belirlenen aylık maaş tarifeleri vardır. Dolayısıyla ek gösterge öğretmen maaşını artırmaz.

Ek göstergesi 3000, emekli aylığı 5 bin 627 lira ve emekli ikramiyesi 202 bin 909 lira olan bir öğretmenin yeni düzenlemeyle ek göstergesi 3600, emekli aylığı 6 bin 861 ve emekli ikramiyesi de 247 bin 408 lira olacak. Öğretmenin emekli aylığı bin 234 ve emekli ikramiyesi de 44 bin 499 lira artacak.
Maaşı çalışanın konumuna göre değişmektedir. Öğretmenlerin maaşları tüm ülkede aynı olmayabilir ve meslekteki tecrübe ve diğer özellikler kendisine ne kadar ödeme alacağını belirleyebilir.

Ek gösterge 15 Ocak'ta yürürlüğe giriyorEk gösterge düzenlemesi 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Memur ve memur emeklisine yapılan yüzde 30'luk zammın ardından 3600 ek gösterge farkı da geliyor. 5.5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemede memurların emekli aylıklarında büyük fark yaratılacak.
Maaşa yansıyacak olan yüzde oranının ne olacağı tam olarak belirlenmemiştir. Ancak, ek gösterge maaşlarının daha önceki yıllarda ortalama yüzde 14 oranında arttırıldığı bilinmektedir.

Yine 3000'den 3600'e geçenler açısından da sadece ek gösterge nedeniyle maaşlarındaki artış yaklaşık 2 bin 272 Türk lirası olacak. Bir de zaten var olan maaşları yüzde 30 zamlanmış olacak" açıklamasını yaptı. Ek gösterge düzenlemesiyle aktif çalışanların maaşlarının ise 260 lira artacağı hesaplanıyor.
3000 den 3600 olunca çalışanın maaşı 600 dolar artacaktır.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR? Bu kapsamda öğretmen, polis, sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3.600'e yükseldi.
Şu anki öğretmenlerin ek göstergesi, özel durumlar hariç 2020 yılının Ekim ayı için ortalama 2.190 TL'dir. Bu rakam her yıl değişebilir.

Ek gösterge, ikinci derecedeki öğretmenler için 3000, üçüncü derecedekiler için 2200 olarak belirlendi. Dördüncü derece için 1600, beşinci derece için 1300, altıncı derece için 1150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için ise 850 ek gösterge verildi. Bu göstergeler 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanacak.
Öğretmen ek gösterge, öğretmenlerin ücret sahibi olarak nitelik ve hizmetlerinin farklı kategorilerde belirlenmesi için kullanılan bir sistemdir. Bu sistem genellikle aşağıdaki kategorileri veya başka kriterleri kapsamaktadır: akademik başarı, kariyer katılımı ve liderlik, okul ortamının etkililiği, öğrencilerin başarısı, öğrenci öz-gerçekleşimine katkı ve diğer alanlar.

Unvanlar ve dereceler itibariyle belirlenen maaş ek göstergesi ile maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardır. Her memur için taban aylık göstergesi 1000'dir. 2134 gösterge ile maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardır.
Gösterge aylığı, çalışanların maaşları veya saat ücretleri üzerinden her ay ödenecek olan belirli bir miktarı ifade eder. Özellikle toplu sözleşmelerde kullanılan gösterge aylığının hesaplanması işverenin ve işçinin anlaşmalarına göre değişir. Genel olarak, çalışan bir ay içerisinde alacağı ücret, her hafta çalışmış olduğu saat sayısına göre paylaştırılarak bulunur. İşçinin ulaşmış olduğu saat sayısı, işveren tarafından çalışanın ay sonunda ödediği aylık ücreti belirler. Gösterge aylığının tam olarak hesaplanması için, çalışan tüm saatlerini eksiksiz olarak kaydetmesi gerekir.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), memurların emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırını iptal eden kararı, en düşük memurdan en yüksek makamdaki kamu çalışanına kadar herkesi etkileyecek. Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
30 yıllık devlet memuru emekliliği ikramiyesi herhangi bir kesin tutar olmamakla birlikte, ödediğiniz her ödeme arttıkça, emekli ikramiyeniz de artar. Bu mevduatların ne kadar olacağının belirlenmesinde görevli olan İlgili Kurum (Emeklilik Bankası) tarafından ikramiye miktarı hesaplanır. Açıklamamıza göre, 30 yıllık devlet memuru emekli ikramiyesi, ilgili Kurum tarafından kişinin tüm ödemeleri ve diğer faktörlerin dikkate alındığı hesaplanarak verilir.