2559 Sayılı Kanun


Sponsorlu Bağlantılar

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, 4 Temmuz 1934 tarihinde kabul edilen ve 14 Temmuz 1934 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanan 2559 sayılı kanundur. Amacı; "Polis, asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder.
Maddi Duran Varlıklar Vergisi Kanunu olarak da bilinen 2559 sayılı kanun, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından teminat olarak kabul edilen maddi duran varlıklar üzerinden yapılan vergilendirme konusunda düzenlemeler getirmek amacıyla 4 Haziran 1984 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Maddi duran varlıklar vergisine tabi olan varlıklar arasında vadeli mevduatlar, tahviller, hisse senetleri, pay piyasası varantları, opsiyon sözleşmeleri, bonolar, katılma belgeleri, devlet iç borçlanma senetleri, Eurobondlar ve diğer mal varlıkları da bulunmaktadır.

Açık olarak alkollü içki, bira, şarap ve ispirto ile her çeşit ispirtolu içki satmak isteyenler, belediye veya il özel idaresinden ruhsat almaya mecburdurlar. Belediye veya il özel idaresi, ruhsat vermeden önce, yetkili kolluk kuvvetinin görüşünü alır. Kolluk kuvveti görüşünü yedi gün içinde verir.
5259 Sayılı Kanun, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim yapısının düzenlenmesine ilişkin ulusal programdur. Bu kanunda belirtilen hedefler doğrultusunda Türkiye'de hizmet sunma, vergi düzenlemesi, demokratik katılım ve kamu hizmeti veya faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli koşullar sağlanmıştır. Bununla birlikte, 5259 Sayılı Kanun, Türkiye'de çağdaş, uyumlu yönetim yapısının oluşturulmasına yönelik girişimleri de desteklemektedir.

Emniyet teşkilatı olarak parmak izi alma hususunda ki iş ve işlemler Polis Vazife Salahiyet Kanununun 5'inci maddesinde düzenlenmiştir. Polis Vazife Salahiyet Kanununun 5'inci maddesi; Parmak izi ve fotoğrafların kayda alınması (Değişik: 14.06.2007/26552–5681/2.md.)
Tüm parmak izi alımları Türk Ceza Kanunu'nun 166. ve 167. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu kanun hükümlerine göre, suç işleyenlerin parmak izleri polis yetkililerince alınır.

2559 | MADDE 16. MADDE 16- (Değişik: 2/6/2007 - 5681/4 md.) Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir.
Madde 16, Anayasa'nın evrensel insan haklarına ilişkin özel bir maddesidir. Madde, "Herkesin, hayat ve temel hak ve özgürlükleri herhangi bir ayrım gözetilmeksizin korunmuştur" diyerek herkesin yaşam, özgürlük ve haklarının temel bir şekilde korunmasını garanti eder. Ayrıca, Madde 16 güvence altına almak ve geliştirmek için her türlü cinsiyet, ırk, din, dil, siyasi inanç veya başka bir tür ayırımcılığın yasaklandığını belirtir.

PVSK m.4/A ve Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği m.27 hükümleri ile kolluğa, "umma" derecesinde makul şüphe ile arama kararı veya emri olmaksızın kişi ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkileri tanınmıştır.
Hayır, polis izinsiz araç arayamaz. Ancak, bir suçu işlediğinden şüpheleniliyorsa izinsiz araç arayabilirler. Polis ayrıca şüpheli araçları bulmak için gözlem yapmaya da izin verilir.

Polisin, üst araması yapma yetkisi vardır. Ancak polisin bu yetkisine Kanunlarla belirli sınırlar konulmuştur. Polis, kanunlarla konulan bu sınırlara ve koşullara uymalıdır. Dolayısıyla polis, keyfi olarak üst araması yapamaz.
Üst arama yetkisi, bir sistemdeki arama sorgularını belirleyen kullanıcılara aittir. Yöneticiler ve IT personeli genellikle bu üst arama yetkisine sahiptir. Özel arama sistemlerinde de bazı kullanıcıların belli arama sorgularını düzenlemelerine izin vermek için bu yetkiye sahip olabilecekleri de düşünülür.

7267. Madde 1 – Bu Kanunun amacı, mühendis ve mimarlar dışında kalan teknik personelin; eğitim seviyelerine göre unvan, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir.
7267 Sayılı Kanun, Türk Ticaret Kanunu olarak da bilinen Türkiye'de yürürlükte olan esas ticari hukuk kurallarını düzenleyen bir kanundur. Kanun, 1925 yılında kabul edildi ve bu güne kadar Türkiye'deki ticaretin temelini teşkil etmektedir. Kanun hükümleri, her türlü ticari işlemi - ticaret sözleşmelerini, avansta işlemleri ve haklarını içerir. Ayrıca, borçların zamanında ödenmesi, kiralama, faiz oranları ve muhasebe usulleri ile ilgili kuralları da içerir.