2023 Kira Artış Oranı


Sponsorlu Bağlantılar

Buna göre, 2023 yılında Şubat enflasyonu yüzde 3,15 olarak belirlendi. Yıllık oran ise yüzde 55,18 olarak açıklandı. 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak.
Kira artış oranının ne olacağını tahmin etmek oldukça zor olabilir. Özellikle de 2023 yılı için. Buna karar vermek için, ekonomik koşullar ve sektörün gelecekteki performansı gibi faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir. Ekonomide yaşanabilecek istikrarsızlık, maliyet artışları ve arz talep dengesi gibi çok sayıda değişken de etkili olacaktır.

Konut kiralarında; 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olmak üzere kira artış oranı bir önceki yılı geçmemek koşulu ile en fazla %25 olacak.
2023 yılı için Tefe-Tüfe oranı henüz resmi olarak açıklanmamıştır. Ancak, Merkez Bankasının 2020 yılındaki son ödemeler yogunlugu raporunda, 2021 yılı için TL satışının %2,11 ve TL alışının %2,28 arasında olacağı belirtilmiştir.

ŞUBAT AYI ENFLASYON VERİLERİTÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %3,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %55,18 ve on iki aylık ortalamalara göre %71,83 olarak gerçekleşti.
Kira artışının, enflasyona göre hesaplanması için öncelikle mevcut kira oranının belirli bir aralıkta ne kadar arttığı araştırılmalıdır. Ardından, geçmişteki enflasyon oranlarının uzun vadeli tarihsel değerleri incelenir. Enflasyon oranlarının artış veya azalış seviyeleri belirli bir periyot içinde gözlenilir. Mevcut enflasyon oranı üzerine kira artırımının miktarı bu iki veri kullanılarak belirlenir.

Mevcutta ödenen kira ile TÜFE oranı çarpılır ve çıkan sonuç 100'e bölünür. Bu şekilde artış miktarı hesaplanır. Örneğin; kira 1.000 TL ise ve TÜFE ortalaması %15 ise uygulanacak zam artışı 150 TL olacaktır.
Kira artışı üst sınırı, kiracı tarafından ödenen bir ev kirasında ya da başka bir türdeki kiralamada kiracının karşılaşabileceği maksimum yıllık artış limitidir. Kira artışı üst sınırı, rezervleri aracılar aracılığıyla emin olarak tespit edilir ve devletlerin tüzel kişileri ile geçerli olur. Devletlerin verdiği ek önlemlere göre, kira artışı üst sınırı herhangi bir yılda % 0,8 ila % 5 arasında değişebilir. Birçok devlet, tüketici hakları için izin veren kontrolsüz kira artışına izin vermeyecek kadar düşük bir üst sınır belirlemiştir.

Bu maddeye göre, 11.6.2022 ilâ 1.7.2023 tarihleri arasında yenilenen konut kiraları bakımından kira artışlarına yönelik olan üst sınır, tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık değişim oranlarının ortalaması yerine yüzde 25'lik sabit bir oran olacaktır.
Yıllık kira sözleşmesinin bitişinden sonra, her iki tarafın da hakları ve yükümlülükleri sona erer. Kiracı, evi boşaltmakla yükümlüdür ve anahtarı ev sahiplerine vermek zorundadır. Ev sahibi, kiracıya kiraya ödenen tüm ödemelerle ilgili olarak bir fatura sunmakla yükümlüdür. Kiracının, kira bedeli için kullanılan herhangi bir koruma fonunu geri alması gerekebilir. Kira sözleşmesinin bitiminde, ev sahibi de kiracıyı eski yerinde tutma hakkına sahiptir.

Belirli süreli kira sözleşmelerinde ise, sözleşme süresinin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılması gerekir. Tadilat nedeniyle kiracı tahliyesinde kiralama yasağı söz konusudur. Tadilatın sona ermesinden itibaren ev, 3 yıl boyunca eski kiracıdan başkasına kiralanamaz.
5 yıllık kiracı çıkarılabilir, ancak bunun için belirli hukuki prosedürler izlenmesi gerekmektedir. Kiracıya bir çıkarma bildirimi yapılmalıdır ve kiralanan mekan boşaltılmalıdır. Eğer kiracı çıkarmanın nedeni bağımsız olarak seçtiği ciddi bir suçu işlemiş olması ise, kiracıdan çıkarma çok daha kolaydır. Ancak kiracı hakkında herhangi bir suç tanımlanmamışsa, çıkarma tazminatı ve haklarına saygı gösterilmesi gerekecektir.

5 yıllık ya da 10 yıllık kiracı çıkarılabilir mi? 5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan en son büyük üretici fiyatları endeksi verilerine göre Ocak 2021'in TÜFE oranı %0,96 dür.

2023 yılı Ocak ayında TÜFE yüzde 6,65 oranında artmıştır. Ocak ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 6,59 puan azalarak yüzde 57,68 düzeyinde gerçekleşmiştir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, yıllık olarak belirlenen temel fiyat endeksi (TÜFE) oranı, 2020 yılının Ocak ayından itibaren yüzde 8.36 olmuştur. Öte yandan, 2020 yılının Ocak ayından itibaren yüzde 6.29 oranında olan teşvikli fiyat endeksi (TefE) oranı da aynı zamanda belirlenmiştir.