2022 Ötv İndirimi


Sponsorlu Bağlantılar

Ötvsiz araç 2022 yılında üst limitte 450 bin beş yüz Türk lirası olarak belirlenmiştir. Bu tutara vergiler dahildir. Engelli bir birey bu tutarın üzerinde bir araç satın aldığı takdirde ÖTV muafiyetinden yararlanamaz.
Ötv muafiyeti 2022 yılında henüz belirlenmedi. Genel olarak ülkemizdeki ÖTV muafiyetleri, her yıl genel bütçe ve ekonomik durum göz önünde bulundurularak belirlenir. Yeni dönem için gelecek yıl rakamlar belirlenmeden önce, bu tarihe kadar ilan edilen ÖTV oranlarına bakılabilir.

Bunu özellikle teşvik etmek ve halkımıza sevdirmek bizim için önemli bir maharet olacak. 2022 Temmuz ayında zaten ÖTV indirimi yapılmıştı. Şimdi yeni vergi düzenlemesiyle motor gücü 160 kilovatı geçmeyen ve ÖTV matrahı 700 bin TL'yi aşmayan elektrikli araçlar için yeni vergi oranı yüzde 10 olarak belirlendi.
ÖTV indirimleri, genellikle hükümet tarafından sağlanan vergi aylıklarının indirilmesidir. ÖTV indirimleri mevcut durumda kullanılabilecek bir seçenek değildir. Sonuç olarak, tüketicilere uygulanan indirim yoktur. Bununla birlikte, aracın satış fiyatına uygun olarak değiştirilmesi mevcut durumda mümkündür.

Bunu özellikle teşvik etmek ve halkımıza sevdirmek bizim için önemli bir maharet olacak. 2022 Temmuz ayında zaten ÖTV indirimi yapılmıştı. Şimdi yeni vergi düzenlemesiyle motor gücü 160 kilovatı geçmeyen ve ÖTV matrahı 700 bin TL'yi aşmayan elektrikli araçlar için yeni vergi oranı yüzde 10 olarak belirlendi.
2022 yılının ilk çeyreğinde yürürlüğe girecek olan ÖTV indirimi, 6 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %10, KDV %18. Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen fakat matrahı 700 bin TL üstünde olan araçlarda; ÖTV %40, KDV %18. Motor gücü 160 kW üstü ve matrahı 750 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %50, KDV %18.
Ötv oranına konu olan ürünler ve aracın model yılına göre değişmektedir. Bu nedenle, 2022 yılı için ÖTV oranı hakkında herhangi bir bilgi sağlanamaz.

Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
Engelli raporu ile ilgili ÖTV indirimi, ev ve arabalardan alınan otomobillerde 0.30 oranında uygulanmaktadır. Yüzde 90 engelli raporu sahibi kişilerin bu oran kadar ÖTV indiriminden yararlanabilmeleri mümkündür.

Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
Yüzde 50 engelli raporu ötv indirimi, motorlu taşıtlar vergisi (ötv) üzerinden alınan %50 indirim oranıyla uygulanmaktadır. Bu indirim, ötv miktarının yarısına kadar uygulanmaktadır. Örneğin; araç sahibinin ödemediği ötv miktarı 1000 TL olsun. Bu durumda, ötv indirimi alan kişiye 500 TL ödenir.