1.sınıf Kayıt Erteleme Yönetmelik


Sponsorlu Bağlantılar

Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirir veya kayıtlarını bir yıl erteler.”
İlköğretim okulları, pandemi döneminde, eğitim kurumlarının tümü gibi ertelemelerle karşılaşabilir. Genellikle sağlık ve güvenlik amaçları doğrultusunda, yetkili kişilerin önerdikleri durumlar nedeniyle erteleme hakkına sahiplerdir. Bu durumda, ebeveynler otoriteye itaat etmek zorundadır, ancak her zaman üst ile iletişim halinde olmalıdır. Bireysel durumlara göre değişebilmektedir ancak çocukların evde kalmaları hususunda uzlaşılır ve önerilen protokoller göz önünde bulundurulur.

İlkokul birinci sınıfa başlama yaşıİlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
1. Sınıf öğrencilerin yaşı okulda değişim gösterebilir. Örneğin bazı okullarda 1. sınıf öğrencileri 6-7 yaş aralığında olabilirken, diğer okullarda 8-9 yaş aralığında olabilir.

Karşılaştırmalı istatistikler üç grup ile gerçekleştirilmiştir: 1) Küçük Yaş Grubu (KYG=60-69 ay) ile Normal Yaş Grubunun (NYG=70-84 ay) 2) Beş yaş grubu (BYG=5 yaş 60-72 ay) ile Altı yaş grubunun (AYG=6 yaş 73-84 ay) ve 3) Yeni Küçük Yaş Grubu (YKG=60-66 ay) ile Eski Küçük Yaş Grubunun (EKG=69-72 ay) karşılaştırıldığı ...
18 yaşındaki bir kişi 72 ay süreyle yaşadığında 24 yaşında olur.

Çocukların 6 yaş grubu (72-83 aylar) ile aynı sınıflarda eğitime alınacağı açıklanmıştır. Bu da ayrı bir sakınca getirmektedir. Bu demektir ki aynı sınıfta 60-83 aylar arasında, yani aralarında yaklaşık 2 yıl fark olabilen çocuklar olacaktır.
83 aylık 5 yaş 8 ay demektir.

İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Okul birinci sınıf, genellikle 9 aylık bir öğretim yılına sahiptir. Ancak bu değişiklik gösterebilir ve okul, herhangi bir öğrenci için daha kısa ya da daha uzun bir eğitim dönemi planlayabilir.

İlkokul birinci sınıf kayıtları, herhangi bir başvuru olmaksızın MERNİS adres bilgileri uyarınca gerçekleştiriliyor. Millî Eğitim Bakanlığı bilişim sistemlerinin e-devlet (turkiye.gov.tr) kapısına entegre edilmesi kapsamında e-kayıt sonuçları e-devlet kapısı üzerinden de yayımlanacak.
1. Öncelikle öğrencinin kabul ve kayıt sürecine başlamak için alan okuluna başvurması gerekiyor. 2. Okul tarafından verilen öğrenci kayıt formunu doldurmalıdır. Bu form, öğrencinin isim, adres, doğum tarihi, ilköğretim okulunu ve diğer bilgileri içerir. 3. İlkokul diplomasını veya resmi belgeleri ibraz etmesi gerekiyor. 4. İlki deverden ikinci devere giden öğrenciler için, okulda geçiş sınavına tabi tutulabilir. 5. Eğer kayıt esnasında belirli burslar ve ücret ayırma hakkınız varsa, bu hakkın yararlanılması için gerekli evrakları toplamalısınız. 6. Belirli tarihler arasında, okul tarafından belirlenen ödeme planına ve şartlarına uyularak ücret ödenebilir. 7. Sonrasında, okuldan öğrenci kimlik kartı alınır. Öğrencinin velisi tarafından daha sonra tarafından imzalanması gereken bir giriş raporu da alınır. 8. Öğrenci, okul tarafından kabul/kayıt prosedürü tamamlandıktan sonra okula yerleşebilir.

Yani artık 5 yaş 9 aylık çocuklar okula başlayacak. 12 ay 1 yıla tekabül ediyor. 5 yılda 64 aya denk geliyor. 69 ayda 5 yaş 9 ay olarak hesap ortaya çıkmaktadır.
68 aylık, 6 yaşındadır.

Anaokuluna başlama yaşı kaç: Kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 36 aylıktan itibaren 68 aylığa kadar çocuklar anaokuluna gidebilir. Yani 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukları anaokuluna kayıt yaptırabilirler.
Özellikle ülkeler arasında oldukça büyük farklılıklar gözlenmektedir. Bu nedenle, ülkenize bağlı olarak, 6 yaşındaki çocuğun anaokuluna gidip gitmeyeceğini anlamanız mümkündür. Her ülkede değişen yaş aralıkları olabilir ve çocuğun yaşına göre okul kabulü isteyebilir. Örneğin, ABD'de 6 yaşındaki çocuklar anaokullarına kabul edilebilirken, daha bazı ülkelerde 7 veya 8 yaşına kadar beklenilmesi gerekebilir. Dolayısıyla, ülkenizdeki eğitim sistemiyle ilgili yakından araştırmalar yaparak, 6 yaşındaki çocuğun anaokuluna gitme durumunu netleştirmeniz gerekir.