"Afet Günü Öğretmen Konuşma Metni" 1339 defa okundu. İçerik Afet Eğitimi Hazırlık Günü İle İlgili Yazılar kategorisinde bulunmaktadır.

Sevgili Arkadaşlar
Afetler 
1) Doğal Afetler.. ve
2) Teknolojik Afetler
Olarak ikiye ayrılır.
Doğal Afetler:
* Deprem
* Tsunami (Yani dev dalgalar)

* Volkan patlamaları

* Heyelan
* Sel
* Fırtına, kasırga, tayfun ve hortum
* Kuraklık ve çölleşme
* Orman yangınları 
ve
* Salgın hastalıklardır
Teknolojik Afetler ise:
* Nükleer santral kazaları
* Uçak, demiryolu ve gemi kazaları
* Çevre kirliliği
ve
* Terörist eylemlerdir
İnsanoğlunun teknolojik açıdan ilerledikçe doğal afetlerden daha az etkilenmekte ancak bu sefer de teknolojik afetlere maruz kalmaktadır. Bunun yanından doğal afetlerin etkisi ise bir türlü sıfıra indirilememektedir.
Bu yüzden afetlerle birlikte yaşamaya alışmalı ve hem engellenmesi için hem de zararlarından korunmak için gerekli eğitim ve tedbirleri almalıyız.
Doğal Afet Eğitimi Afet öncesi, afet esnası ve afet sonrasında yapılması gerekenleri içerir.
Son Van depremlerinde bir çok kişi depreme kendi evlerinde oldukları sırada değil, çeşitli nedenlere farklı yapılar içerisinde oldukları sırada depreme yakalandı. Bu da bize, kişisel olarak tüm tedbirleri alsak da toplumun geneli belli bir bilinç düzeyine ulaşmadıkça doğal afetlerden yeterince korunamayacağımızı gösterir. Bu yüzden deprem esnasında ve sonrasında yapılması gerekenleri öğrenmek hepsinden önemli gözüküyor.
Deprem esnasında yapılması gerekenleri kısaca sıralayarak konuşmamı tamamlamak istiyorum:
1) Bina içerisindeysek ve 10-15 saniye içerisinde yaralanmadan dışarı çıkma ihtimalimiz de yoksa kesinlikle kaçmaya, atlamaya çalışmamalı ve sakin olmalıyız.
2) Merdivenlerden, merdiven boşluklarından, asansörlerden, pencerelerden ve kolay devrilebilecek cisimlerden uzak durmalıyız.
3) Cenin pozisyonunu alabileceğimiz bir güvenli bir yer tespit etmeliyiz.
4) Güvenli yerler yaşam üçgeni oluşturan yerlerdir. Yani, üzerimize devrilmeyecek şekilde duran sağlam MASA, KOLTUK, ÇAMAŞIR MAKİNESİ, BULAŞIK MAKİNESİ, MUTFAK TEZGAHI, gibi cisimlerin yan taraflarıdır. Ayrıca araştırmalar, içerisindeki büyük cisimlerin ve su kaynaklarının yer alması sayesinde mutfak ve banyoların deprem sonrası yaşama şansını artırdığını göstermektedir.
Sözlerimi burada noktalayarak, hepinize afetsiz bir yaşam diliyorum..

Ekleyen: İsmail ER


Reklamlar

Çözümlü Sorular
9.Sınıf Biyoloji Soruları ve Çözümleri
9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Soruları ve Çözümleri
Telif Hakkı Hakkında:

Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Erguven.net'e aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten erguven.net sorumlu değildir.İLETİŞİM:bey_ram@hotmail.com