1.Üzerinde eş anlamlı renklerle boya yapıyorum
Evren=KainatCesaret=KuvvetAdalet=SevgiGüzellik=İyl ik
Buna göre çocuk, hangi boya ile boya yapmalıdır ?
a)yeşil
b)mavi
c)sarı
d)turuncu

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kulanılmıştır
a)Yalnızlık, tek başına yaşamaktır.
b)Bazı insanlar, dağda yaşar.
c)Şehirde yaşadığı halde evinden dışarı çıkmayan kimseler vardı.
d)Bunlara yaşayan ölüler denebilir.

3.Bu güzelcumhuriyet,
Devletimin temeli.
El üstünde yaşatmak,
Hepimizin emeli
Yukarıdaki okuduğunuz şiirde altı çizili kelimelerden hangisi eş seslidir ?
a)güzel
b) devlet
c)el
d)hepimizin

4.Akbaba, bir ceset bulunca kemiğin içindeki iliği yemek için büyük bir sabır gösteriyor. Bulduğu kemiği dişleri ile kıramazsa kemiği kaldırıp onlarca, yüzlerce kez yükseklerden kayaların üzerine bırakıyor. Akbabanın bu sabrı hayatımızın her alanında örnek bir öğretidir.
Bu paragrafın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir ?
a) Zorlukları sabırla aşan kazanır.
b)Mutlu olmak için yaşamanın anlamını bilmek gerekir.
c)Yaşamın kederlerini yenmek için neşeli olmalıyız.
d)İnsan, kendini keşfederse kainatı da keşfedebilir.

5.Ani mevsim değişikliğinden dolayı......... ........... .
Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa olumlu bir sonuca bağlanmış oluruz ?
a)hasta oldum.
b)yatağa düşenlerin sayısı arttı.
c)İnsanların kalp ritminin etkilendiği; baş dönmesi, uykusuzluk,eklem ağrılarınıb arttığı bildirildi.
d)etrafa yayılan mis kokulu hanimellerini ciğerlerime kadar çektim.

6. 1=güzel 2=arkadaştır 3=en iyi = 4=bir kitap
Yukarıdaki yazılar biribiren karışmış ve cümle, anlamlı ve kurallı şekli kaybetmiş.
Cümlenin anlamlı ve kurallı şekilde okunması için doğru sıralama nasıl olmalıdır ?
a)2-1-3-4
b)1-4-3-2
c)1-2-3-4
d)4-3-1-2

7. İnsana .......... olmak yakışır.
Bu cümlede boş bırakılan yere getirilcek kelimenin yazılı olduğu şıkkı arıyorum
Buna göre hangi şıkkı işaretlemeliyim ?
a)1=okumak
b)2=cimri
c)3=sadık
d)4=paracı

8. O zaman on yedi yaşlarında idim. Bir yandan öğrenme ve incelemelere devam ediyordum. Diğer yandan da yazıyordum. Fikirlerimde bir yükseliş olmuştu. O zaman Fransa'da ünlü yazarların çıkan tüm eserlerini okudum. Bunlardan mutlaka etkilenmişimdir ama ne kadar etkilendim, bunu sonuçlandırmam mümkün değil.
Yukarıdaki paragraf, hangi sorunun cevabı olabilir ?
a)İnceleme yaparken nelere dikkat etmeliyiz ?
b)Gözlerinizi ne zaman kaybettiniz ?
c)Yazmaya ne zaman ve nasıl başladınız ?
d)Fransa'da kaç yıl kaldınız ?

9. 1Ağzından kapmak
2ağız tadı
3ağzından kaçmak
4ağzıyla kuş tutmak.
Neşe ''boş bulunup söylenmemesi gerekeni söyleyivermek'' anlamına gelen deyimin bulunduğu numara hangisidir ?
a)1
b)2
c)3
d)4

10.Güzel yurum! Dağlarını
Uzaktan göresim gelir.
Keskin esen yellerine
Başımı veresim gelir...
Gözümde tüter damların,
Sakız kokulu çamların.
Türkü söyler akşamların.Bana kendi sesim gelir...
Yukarıdaki şiire hakim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir )
a)Ülke savunması
b)Ağaç Sevgisi
c)Memleket hasreti
d)Yakınma

11. 1= Kuşlar, iki ayaklı, sıcak kanlı, omurgalı ve yumurta ile üreyen hayvanlardır. 2=Kuşlardan en çok papağan sempatiktir. 3=Yerli kuşlar, sürekli kuluçka bölgesinde kalır. 4=Kuşların özellikle sesle iletişim kurmaları gelişmiştir.
Mehmet, öznel cümlenin bulunduğu rakamları yazıyor.
Buna göre Mehmet, hangi rakamı yazmaktadır ?
a)1
b)2
c)3
d)4

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ''de-da'' nın yazımı yanlışlık yapılmıştır?
a)Antalya'da bir hafta kalacağım.
b)Elif de sınava girecek
c)Sende mi bana inanmıyorsun ?
d)Cüzdanım babamda kalmış.

13.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, altı çizgili olan sözcük, gerçek anlamda kullanılmıştır ?
a) Adamın bütün malı cayır cayır yandı
b)İçeride feryatlar kopuyordu
c)Onun her sözü bana batar
d)Gözlerinden manalı ışıklar saçılıyordu

14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmaz?
a)Çıkan yangın hepimizi çok korkuttu
b)Çocuk sevinçten havalara uçmuştu
c)Burada düğünler hep böylemi olur
d)Onun gelip gelmiyceğini bile yok

15.Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, ünvanları, meslek ve rütbe adları büyük harfle yaılır.
Hangi cümlede yukarıdaki kurala uyulmamıştır ?
a)Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk salondan içeri girdi
b)Lale hanım, birisi sizinle görüşmek istiyor.
c)Prof. Dr. Mehmet Kaplan, sınıfta şiir okudu.
d)Osmanlı sultanlarından olan Genç Osman adıyla bir çok yerde okulumuz vardır.

Cevaplar:
1.a
2.d
3.c
4.a
5.d
6.b
7.c
8.c
9.c
10.c
11.b
12.b
13.a
14.c
15.b

Ekleyen: by_ram | Okunma Sayısı: 10809

Telif Hakkı Hakkında:

Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Erguven.net'e aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten erguven.net sorumlu değildir.İLETİŞİM:bey_ram@hotmail.com