SORU : 1

Canlılarda temel yaşamsal olayları mekanizmasını inceleyen biyoloji alt bilim dalı hangisidir?

A) botanik
B) histoloji
C) fizyoloji
D) morfoloji
E) ekoloji

SORU : 2 

Beslenmesinde et, süt, yumurta gibi maddeleri fazla alan bir insanda aşağıdakilerden hangisinin kana geçişi en fazladır?

A) protein
B) polipeptit
C) yağ as idi
D) aminoasit
E) glikoz

SORU : 3

Nişasta → X → Gliserol → Z

Y

protein

İnsanda gerçekleşen yukarıdaki olaylarda X, Y ve Z ile gösterilen molekül aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) Glikoz – yağ – aminoasit 
B) Glikoz – aminoasit – yağ 
C) Aminoasit – glikoz – yağ 
D) Aminoasit – yağ asidi – glikoz 
E) Yağ asidi – fruktoz – glikoz 

SORU : 4

Enzimatik bir reaksiyonun birim zamandaki hızını aşağıdakilerden hangisinin ortama eklenmesi olumsuz etkilenir?

A) aktivatör
B) substrat
C) enzim
D) inhibitör
E) koenzim

SORU : 5

“Besin sentezleyen bütün canlılarda kloroplast bulunur” hipotezini kanıtlamaya çalışan bilim adamı yaptığı mikroskobik incelemeler sonucu fotosentez yapan bakterilerde kloroplast bulunmadığını tespit etmiştir.

Bu bilim adamını yapacağı ilk iş aşağıdakilerden hangisidir?


A) hipotezi değiştirmek
B) hipoteze dayalı tahminler yapmak
C) kontrollü deney yapmak
D) problemi saptamak
E) nicel gözlemler yapmak

SORU : 6

“Bir göldeki kurbağaların artışına, yırtıcı kuşların aşırı avlanması neden olur.” diyen bir bilim adamı bu yargıya varmadan önce bilimsel çalışmasının hangi basamağını gerçekleştirmiştir?

A) kontrollü deney yapmıştır.
B) problemi tespit etmiştir.
C) tahmin yapmıştır.
D) teori kurmuştur.
E) hipotez kurmuştur.

SORU : 7

Aşağıda bazı bilim dalları ve çalışma alanları eşleştirilmiştir.

Buna göre yanlış eleştirme hangisidir?

A) Biyokimya → Canlıların moleküler yapısını inceler.
B) Anatomi → Canlıların iç yapısını inceler.
C) Fizyoloji → Doku ve organların işleyiş mekanizmasının inceler.
D) Genetik → Canlıların kalıtsal yapılarını inceler.
E) Taksonomi → Canlıları benzer özelliklerine göre gruplandırarak inceler.

SORU : 8

Canlı bünyesinde bulunan;

1 – Glikoz 
2 – Riboz 
3 – Galaktoz 
4 – Deoksiriboz 
5 – Früktoz 

şekerlerinden hangileri beş karbonludur?

A) 1 ve 2
B) 2 ve 3
C) 3 ve 4
D) 3 ve 5
E) 1, 2 ve 5

SORU : 9

Polisakkaritler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Yapılarında glikozit bağı bulunur.
B) Bitkisel depo polisakkarit selülozdur.
C) Oluşumları sırasında giren yapı taşının bir eksiği kadar su molekülü oluşur. 
D) Hayvansal depo polisakkarit glikojendir.
E) Polisakkaritler canlılarda depolanabilir veya yapı birimi olarak bulunabilir.


SORU : 10

Vitamin ve protein birlikte düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Her ikisi de holoenzim yapısında bulunabilir. 
B) Her ikisinde de N atomu bulunabilir. 
C) Metabolizmada düzenleyici rol oynarlar.
D) Her ikisi de organik bileşiktir. 
E) Bütün çeşitleri hayvanlar tarafından sentezlenebilir.
Cevap Anahtarı: 1B 2D 3B 4D 5A 6B 7A 8 C 9C 10 E

Ekleyen: Erguven.Net | Okunma Sayısı: 7983

Telif Hakkı Hakkında:

Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Erguven.net'e aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 72 saat içerisinde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten erguven.net sorumlu değildir.İLETİŞİM:bey_ram@hotmail.com